avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil 1 luna de zile luat de tatal ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil 1 luna de zile luat de tatal copilului

Buna ziua,
Am tot citit referitor la acest subiect insa nu imi sunt clare cateva aspecte si nici nu am reusit sa fac un drum la administratie sau la primaria sect.5.
Concret in mai se implinesc 11 luni de cat sotia este in concediu crestere copil.
Doresc, in cea de-a 12 luna sa intru eu in calitate de tata al copilului urmand ca sotia mea sa-si inceapa activitatea.
Intrebarea mea este daca sotia se intoarce in Mai (cea de-a 11 luna), mai beneficiaza de stimulentul de insertie? sau ar trebui inainte de luna Mai, adica aprilie?
O alta intrebare este care sunt actele concret pe care trebuie sa le "strang", pentru ca am intrebat la firma la care lucrez la dept. HR si nu prea am primit un raspuns concret, ci "intreaba unde si-a facut sotia ta si zi-ne si noua...", ori nu am cum fizic sa ajung in tipul orelor de lucru ale administratiilor.
Si ultima intrebare, la care primarie de sector ar trebui depuse acele acte? Eu am buletin pe sector 5, sotia si un de este "inregistrat" copilul, sectorul 4. Actele pentru concediul paternal catre care primarie ar trebui depuse?
Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:01, 16 Martie 2015
1. - Din cele relatate de dvs. reies ca sotia a optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an a copilului.
- Daca reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte) beneficiaza de stimulentul de insertie dupa ce implinete copilul 1 an si pana va implini copilul 2 ani.

2. Deoarece tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC o luna din CCC ii este rezervata lui, luna in care, chiar daca intra tatal sau nu in CCC, mama nu beneficiaza nici de indemnizatie nici de stimulentul de insertie.

3. Actele pentru CCC sunt aceleasi pe care le-a depus si mama cand a intat in CCC.

4. - Normal ar fi sa depuneti actele la aceeasi Primarie unde le-a depus si mama copilului, daca aveti resedinta (cu viz de flotant) in acel sector.
- Cel mai bine ar fi sa intrebati (prin e-mail) la AMPIS Bucuresti, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
Le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul - Sectorul 5 - daca nu aveti viza de flotant pentru sectorul 4.

Dosarul trebuie sa contina:
- cerere tip
- copie de pe cartile de identitate ale parintilor
- certificatul de nastere al copilului
- certificatul de casatorie (daca e cazul)
- livretul de familie
- adeverinta din care sa rezulte ca persoana a realizat venituri pe ultimul an anterior nasterii, ori alte acte care dovedesc ca persoana s-a aflat in vreuna din situatiile care ii confera dreptul la indemnizatie (ex. somaj, CCC etc)
- dosar cu sina
- dovadă eliberată de angajator din care să reiasă data cu care începe concediul de creştere copil (decizia sau cererea de suspendare a contractului de muncă pentru efectuarea concediului de creştere copil);
- orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate
- extras de cont bancar (pentru cei care doresc plata indemnizatiei direct in cont).
- adeverinţă eliberată de Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti (punct de reper zona Mall Vitan), privind stagiul de cotizare pe perioada de 12 luni, anterior naşterii copilului;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie 2013 DanaPatrascu DanaPatrascu Buna seara, As dori sa ma ajutati sa lamuresc niste neintelegeri in conditiile in care nimeni nu m-a ajutat,am inteles ca mai nou si tatal copilului ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil, drepurile parintilor angajati/neangajati ElenaGhidirim ElenaGhidirim Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - mama - neangajata, fara venituri salariale in ultimii 2 ani, studenta (28 ani - uneori situatia se schimba din ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)