avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumparat cladirea. Terenul l-a cumparat altcineva. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumparat cladirea. Terenul l-a cumparat altcineva. Ce se poate face?

Buna ziua,


In urma cu mai multi ani, am cumparat un atelier de reparatii intr-o localitate din mediul rural. Acest atelier a fost cumparat de la o SC aflata in insolventa, in baza unei facturi fiscale. Ulterior, altcineva a cumparat terenul.
In conditiile prezentate mai sus, am pierdut cladirea ? Sau care este situatia.


Astept raspunsuri!

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 07:19, 19 Martie 2015
Buna ziua.

Eu stiu ca primaria nu are voie sa vanda terenul aferent constructiei dv. decat daca va intreaba prima data pe dv.

Este un abuz din partea primariei locale

,
Proprietarul actual , cel care a cumpărat ultimul terenul , are tot dreptul să solicite desființarea acestui atelier dacă acesta a fost amplasat fără acord autentic al vechiului proprietar sau d-voastră ca proprietar al atelierului aveți dreptul să solicitați drept de superficie pe respectiva proprietate.
Acest lucru depinde de conjunctura următoare-d-voastră ați amplasat atelierul având acordul autentic al proprietarului de atunci al terenului și atunci sunteți constructor de bună credință și puteți solicita drept de superficie sau pur și simplu ați amplasat acest atelier fără acceptul cuiva, și atunci sunteți de rea credință și noul proprietar are dreptul să solicite desființarea acestui atelier. sau să o păstreze pentru el plătindu-vă 1/2 din valoarea acestuia. dacă îi convine atelierul.
Alexdam1 nu a amplasat nici un atelier ,a cumparat unul gata amplasat si deci a mostenit starea de fapt .Constructor nu poate fi ,de buna sau rea credinta, daca atelierul era dat in folosinta la momentul achizitionarii.
Nu contează dacă respectiva lucrare a fost construită sau doar cumpărată și amplasată pe terenul respectiv.sau construită de altcineva de la care a cumpărat forumistul. Problema este dacă aceasta a avut sau nu acordul autentic al proprietarului terenului respectiv (a se vedea art.492 Cod civil) . Reamintesc decizia CEDO în cazul Bock și Palade (decizie obligatorie și avută în vedere de către toate instanțele)care prevede-simplu fapt de a ridica construcția pe terenul altuia , cu toată buna credință, nu ar putea constitui un drept de superficie, în lipsa unuia dintre cele 4 elemente""Și unul din elemente este tocmai acest acord autentic al proprietarului Dreptul de superficie este dreptul cuiva de a avea o construcție pe proprietatea altuia.
Prin urmare stimatul domn forumist, proprietar al atelierului , cercetați dacă atelierul a avut la data amplasării lui acordul proprietarului terenului. sau nu. și acționați în consecință.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa pe terenul mamei mihaelamariaana mihaelamariaana Doi frati si-au construit cate o casa in curtea mamei lor cu acordul verbal al acesteia in urma cu aproximativ cinci ani.Primul cu autorizatie pe numele mamei ... (vezi toată discuția)
Constructie pe terenul altuia cu acordul acestuia. drept de superficie marianlilea marianlilea In anul 1982 PD a construit un imobil pe terenul tatalui sau PS (decedat in 2005), cu acordul acestuia, fara sa incheie vreun act in forma ceruta astazi de ... (vezi toată discuția)
Constructie pe un teren inchiriat radubogdan radubogdan Se poate emite autorizatie de construire pe un teren inchiriat? Cine trebuie sa depuna actele pt autorizatie si certif urbanism in acest caz ?Cine ramane ... (vezi toată discuția)