avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie pe terenul altuia cu acordul acestuia. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie pe terenul altuia cu acordul acestuia. drept de superficie

In anul 1982 PD a construit un imobil pe terenul tatalui sau PS (decedat in 2005), cu acordul acestuia, fara sa incheie vreun act in forma ceruta astazi de legea 247/2005.
La deschiderea succesiunii, in anul 2009, instanta a inclus aceasta constructie in masa succesorala invocand prevederile 492 C. civ. din care rezulta ca proprietarul terenului este si proprietarul constructiilor edificate pe acesta. Instanta, desi a retinut corect situatia de fapt (imobilul a fost construit de PD cu acordul defunctului PS), arata ca prezumtia relativa din 492 C. civ. nu poate fi inlaturata deoarece nu exista un act translativ de proprietate, inchieiat sub sanctiunea nulitatii absolute, in forma autentica. Se retine ca acordul verbal al lui PS nu este producator de efecte juridice. Se invoca cauza Bock si Palade impotriva Romaniei (proprietatea poate fi dobandita numai prin uzucapiune, legat sau conventie).
Din cate stiu dreptul de superficie se putea realiza anterior legii 247/2005 si printr-un accord verbal. PS nu a invocate niciodata accesiunea imobiliara. A procedat corect instanta? Ce cai legale am? Pot cere in apel constatarea dreptului de superficie? Daca nu cand pot cere existenta unui drept de creanta asupra imobilului lui PS, daca instanta nu constata dreptul de superficie? Cand incepe sa curga termenul de prescriptie al dreptului de creanta (pentru ca PS nu si-a manifestat niciodata dorinta de a-si insusi constructia)?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:50, 14 Februarie 2010
Trebuia sa va faceti toate apararile in prima instanta.
In apel nu mai puteti.
Mergeti sa consultati un avocat contracost deoarece situatia este destul de incurcata.Macar sa intelegeti cum sta treaba.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare articol cioarec carmen cioarec carmen Proprietarul închiriază un teren şi o construcţie de 1480,75 mp.Chiriaşul construieşte o clădire în afara celei închiriate. de 1420,55 mp .Contractul ... (vezi toată discuția)
Am cumparat cladirea. terenul l-a cumparat altcineva. ce se poate face? alexdam1 alexdam1 Buna ziua, In urma cu mai multi ani, am cumparat un atelier de reparatii intr-o localitate din mediul rural. Acest atelier a fost cumparat de la o SC ... (vezi toată discuția)
Casa pe terenul mamei mihaelamariaana mihaelamariaana Doi frati si-au construit cate o casa in curtea mamei lor cu acordul verbal al acesteia in urma cu aproximativ cinci ani.Primul cu autorizatie pe numele mamei ... (vezi toată discuția)