avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat 90 de zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat 90 de zile

Buna ziua,
In data de 30 iulie 2014, am avut un accident soldat cu vatamare de persoana.In luna ianuarie 2015 am primit prin posta de la Parchetul de pe langa judecatoria sectorului 3 ordonanta de clasare a cauzei, am mers la Brigada de Politie Rutiera Udristei si am depus actele si mi-au suspendat permisul pentru 90 de zile si mi-au spus ca nu am dreptul sa dau examen pentru a reduce termenul de suspendare cu 30 de zile.
Intrebarea mea este am dreptul sa dau examen sau nu, deoarece cunosc cazuri mai grave decat al meu in care persoanele in cauza au putut sa dea examen si sa reduca termenul de suspendare.
La Udristei, cand sun sa intreb, intr-o zi imi spun ca da, in alta ca nu(depinde cu cine vorbesc la telefon)
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:56, 17 Martie 2015
Mergeti personal la Udriste si solicitati in scris temeiul legal in baza caruia nu aveti dreptul sa vi se reduca perioada de suspendare.

hg1391-reg.aplic. oug195
Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns, conform adresei pe care am primit-o in care ma informau ca mi-a fost suspendata exercitarea dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile, ei mentioneaza art 106 din OUG 195/2002, adica vatamare corporala din culpa.
Ideea este ca pietonul a traversat in fuga pe culoarea rosie a semaforului, eu aveam maxim 30 la ora si l-am accidentat foarte usor, m-am speriat si am chemat salvarea.
Pietonul nu a depus plangere impotriva mea, a vrut sa dea o declaratie la Brigada de Politie de la Udriste si acestia nu au vrut sa ii ia declaratia, iar la parchet nici macar nu au chemat-o sa dea declaratie.
In ordonanta de la parchet se dispune clasarea cauzei sub aspectul savarsirii infr prev de art 196 al 2 si 3 din C.P cu aplic. art. 5 din C.P.
Nu inteleg de ce trebuie sa stau 90 de zile fara permis in conditiile in care nici macar nu a fost vina mea, ce poti face cand iti sare un pieton in fata?S-a intamplat atat de repede incat nici nu am putut reactiona, iar eu am agatat pietonul cu un colt al masinii.
Revin.
Reducerea perioadei de suspendare se face doar la cererea titularului iar dvoastra sunteti obligat sa sustineti testul 13/15.

Sunt doua chestiuni diferite, cererea si obligativitatea.

Art. 106
(1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a)cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b)cand fapta a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei;
c)cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conform art. 104.

(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea permisului, redobandire victorioan victorioan Buna ziua, Recent mi-a fost suspendat permisul pentru neacordare de prioritate unui pieton pe 30 de zile si vreau sa stiu daca trebuie sa sustin examen ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului de conducere pt 30 zile TeoTea TeoTea Buna ziua! Mi s-a suspendat permisul pt 30 zile pt neacordare de prioritate la trecerea de pietoni, va rog sa imi spuneti daca trebuie sa dau si testul pt ... (vezi toată discuția)
Art 106 cod rutier tutumester tutumester Conform alin. 1 din art. 106 cod rutier, inteleg ca daca nu am produs accident, permisul de conducere se restituie dupa 90 de zile fara sustinerea examenului ... (vezi toată discuția)