Am un teren pe care mi-am costruit o casa D+P+E. De curand, pe terenul alaturat, a inceput costructia unui bloc cu 4 etaje!!!. Balcoanele acestui bloc sunt la mai putin de 1m de limita de proprietate si sunt toate indreptate complet spre curtea din spatele casei (locul de desfasurare a activitatii intime a familiei mele). Va rog sa-mi spuneti ce demersuri ar trebui sa fac pentru a-mi putea proteja dreptul la intimitate al familiei mele precum si dreptul la o curte curata avand in vedere ca nu mai putin de 5 familii, in momentul in care vor dori sa iasa pe balcon, se vor uita la toate activitatile desfasurate de familia mea in curtea proprie.
Problema d-voastră se încadrează în categoria numită servitute de vedere, art. 615 NCC care prevede o distanță de cel puțin 2 m între fondurile vecine( , balcoane, ferestre ) și care nu sunt paralele cu linia de hotar. , .Aceste prevederi sunt dispozitive în sensul că vecinii pot deroga între ei cu privire la acest lucru.
Cu privire la înălțimea blocului vecin, din care se va putea privi în curtea d-voastră, limita dintre cele 2 fonduri trebuie să fie cel puțin 1/2 din înălțimea clădirii dar nu mai puțin de 3 m(Regulament general de urbanism) Nu e vorba numai de vedere ci va fi vorba și de însorire.
Deoarece blocul se construiește în prezent, puteți solicita la primărie, în calitate de persoană vătămată, AC și CU pe baza cărora se construiește blocul. În continuare puteți solicita chiar suspendarea AC în urma unei sesizări la Inspectoratul în construcții(nu la primărie pentru că e primăria.......)
Multumesc mult pentru raspuns. Va rog sa-mi spuneti si ce demersuri as putea face si mai ales unde pentru a scoate din proiect aceste balcoane care sunt la limita proprietatii (curtii) mele invocand dreptul la intimitate. Nu-mi pot imagina nici macar cum as putea sa stau vara la o masa in curtea mea, cu niste prieteni, in timp ce alte 5 familii se uita in farfuriile noastre si in discutiile noastre :( Apoi ma gandesc ca in timp o sa ajung la situatia absurda in care aceste familii sa reclame ca fumul de la gratarul meu le intra in casa, ca volumul discutiile de vara cu prietenii mei ii vor deranja, ca bucuria copiilor mei ii vor deranja samd. Sau si mai grav sa-si scuture paturile pline de praf deasupra mesei mele sau sa arunce chistocul de la tigara peste balcon, fix in curtea mea :( Din pacate traim intr-o tara in care cei care dau AC se gandesc numai la spaga lor si nu se gandesc si la modul in care vor convietui oamenii dupa ce ei au dat AC aberante. Totusi, oare nu mai exista legi in tara asta care sa ne protejeze de aceste situatii aberante?
V-am arătat că există legi cu privire la această situație. Pe de altă parte trebuie să admitem faptul că și cel care ridică respectiva construcție are dreptul lui ca titular al unui drept real de proprietate. și prin urmare există așa numitele inconveniente de vecinătate.pe care trebuie să le suportăm. Din această cauză v-am indicat să solicitați ca persoană direct interesată să vă dea copii după AC și CU-în care sunt descrise limitele față de vecinătate și înălțimea construcției dispuse. Puteți sesiza Inspectoratul regional în construcții solicitând verificarea executării prevederilor AC și chiar legalitatea acestora. ISC prin lege are această atribuțiune.
Prin urmare vedeți că există legi și aici dar trebuie aplicate(și cunoscute)
Cand la noi in cartier s-a incercat asa ceva au iesit proprietarii caselor si au protestat. Am aparut si la TV locala. Se dorea construirea unui complex de blocuri, unele cu 12 etaje si mergand in susul unei pante pana la blocuri de 4 nivele intr-o zona numai cu case. Am reusit oprirea aprobariilor. Trebuia sa deschideti proces cum ati auzit ca incep pregatirile. Proprietarul are drepturi dar de foarte multe ori abuzeaza. Am vecini care au construit pe 3000-4000 mp 4 blocuri inghesuite unele in altele, fiecare bloc scuipand in cel de alaturi sau pe masinile parcate la parter, intr-o inghesuiala cronica si nesimtita. Nici nu mai are rost sa vorbesc de mizeria prin care construiesti cica o "casa" de P+2+mansarda care mansarda e de fapt un etaj normal si gata mai avem un bloc. De parcari pentru toate apartamentele nici nu se poate vorbi, numai pe strazile din jur. Cautati urgent un avocat bun si incercati sa sistati lucrarile pana la remedierea problemelor.
in cazul nostru blocul este construit pe un teren de 1000 mp, intre doua case P+E, pe o strada numai de case cu maxim P+2E. Blocul ocupa 90% din suprafata terenului, are autorizatie de P+3E+M ...dar, in realitate, sunt 4 etaje intregi. Blocul are prevazute 4 apartamente pe nivel. Despre locurile de parcare nici nu mai vorbim. Am facut o sesizare catre primarie, semnata de mai multi locatari de pe strada, prin care am solicitat toate documentele in baza carora s-a eliberat aceasta AC. Asteptam raspunsul in 30 de zile si incercam sa vedem ce demersuri legale putem face in continuare. Intre timp blocul este construit in ritm alert, cu dorinta vadita de a-l termina repede si a vinde apartamentele. Astfel, cei ce construiesc se spala pe maine si scapa de orice consecinta ulterioara. Desigur, experienta altora aflati in situatii similare ne-ar fi de un real folos. Multumim!