avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Preluare creante
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Preluare creante

Revenind la ceea ce v-am intrebat mai jos am rugamintea sa-mi spuneti daca se poate face o preluare de creante.
Societatile au datorii una fata de cealalta (in cont 4511 regasindu-se sume si pe debit si pe credit).

Doua societati afiliate au in balanta una pe debit, cealalta pe credit aceeasi persoana fizica. Se poate face compensare intre cele doua societati si persoana fizica?
Raspuns:
Conform art. 1616 - 1618 din Codul civil, datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele.
Compensatia opereaza deplin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.
Intrucat intre cele doua societati nu exista datorii reciproce, nu se poate face compensatia cu datoria, respectiv creanta de incasat a persoanei fizice.

Alte discuții în legătură

Compensatie chirie cu cheltuieli de modernizare spatiu Tpopa Tpopa Bună ziua! Medicul de familie care functionează in spaţiu închiriat din domeniul public al comunei poate beneficia de compensatie cu chiria datorata ... (vezi toată discuția)
Compensare radu maria radu maria va rog sa-mi spuneti care este baza legala pentru stingerea datorie prin compensare si cum se procedeaza?Multumesc! (vezi toată discuția)
Compensare datorii melceaiulia melceaiulia Buna ziua, Societatea X inregistreaza atat sold debitor cat si sold creditor in balanta ; suma este sub 10.000 lei dar cu o vechime mai mare de un an ; pentru ... (vezi toată discuția)