avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Compensatie chirie cu cheltuieli de modernizare spatiu
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Compensatie chirie cu cheltuieli de modernizare spatiu

Bună ziua! Medicul de familie care functionează in spaţiu închiriat din domeniul public al comunei poate beneficia de compensatie cu chiria datorata pentru ca a realizat lucrari de modernizare ?...
Va multumesc !

Cel mai recent răspuns: Tpopa , utilizator 21:13, 28 Iunie 2013
Conform art. 1616 N.C.C., datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele.
pentru a opera compensatie trebuie sa fie vvorba despre doua datorii certe. lichide si exigibile,oricare ar fi izvorul lor si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.

In cazul expus de dvs. este vorba despre o suma de bani( chiria) in compensarea unor modernizari (care nu au fost identificate ca suma de bani datorata). Daca aceste modernizari vor fi identificate iar primaria va fi de acord cu aceasta suma, atunci poate opera compensarea pana la concurenta celei mai mici dintre ele. In cel mai fericit caz, medicul de familie are un drept de creanta asupra spatiului pana la achitarea sumei ce rezulta din imbunatatirile facute. Insa si aici sunt discutii...daca nu sunt imbunatatiri necesare si utile? ci doar voluptuari?

av.M.Hornea
Pe de alta parte , art. 1618 Cod civil, lit. c precizează că sunt EXCLUSE de la compensatie bunurile insesizabile.....cu alte cuvinte cele din domeniul public, asa cum este cazul de fata....aici e dillema...... Deci, sa presupunem ca modernizarile vor fi identificabile, ...utile (desi nu a anuntat in prealabil primaria despre necesitatea acestora), avand in vedere ca e vorba de spaţiu din domeniul public, insesizabil cu alte cuvinte, daca ne raportam strict la art. 1618, lit. c, se poate acorda compensatia? Multumesc inca odata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare creante beinaz a beinaz a Revenind la ceea ce v-am intrebat mai jos am rugamintea sa-mi spuneti daca se poate face o preluare de creante. Societatile au datorii una fata de cealalta ... (vezi toată discuția)
Contrat inchiriere Tpopa Tpopa Buna ziua, Referitor la situaţia unui medic de familie care functionează in spaţiu (ce aparţine domeniului public), în baza unui contract de ... (vezi toată discuția)
Modernizare spatiu inchiriat elenacapricorn elenacapricorn Am inchiriat un spatiu de la o institutie publica si am facut lucrari de modernizare la el.As vrea ca banii care i/am investit in acel spatiu ,pentru ... (vezi toată discuția)