avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

va rog sa-mi spuneti daca se poate desface contractul de munca in momentul in care se face cererea adeverintei pentru pensie anticipata partiala. mentionez ca indeplinesc conditiile pentru pensie si am ceva probleme de sanatate . exista obligativitatea angajatorului de mentinere a contractului de munca pana la decizie de pensie.
care este cadrul legal de cerere a adeverintei pentru dosar pensie.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:43, 18 Martie 2015
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
...

2. - Asadar daca este vorba de pensie anticipata partiala angajatorul va proceda la incetarea contractului individual de munca (CIM) incepand cu data comunicarii deciziei de pensionare.
- Pana la acea data veti lucra in continuare ca si pana atunci.

3. Daca doriti sa nu mai lucrati pana se emite decizia de pensionare puteti face o cerere catre angajator prin care sa solicitatti incetarea CIM cu acordul partilor (art..55b din Codul muncii).

4. - Daca indepliniti conditiile de pensionare anticipata partiala mergeti la Casa de Pensii si depuneti cererea si celelalte acte necesare.
- Nu e nevoie de adeverinta de la angajator deoarece Casa de Pensii are evidenta electronica a stagiului de cotizare al dvs. si a veniturilor pentru care s-a platit contributia la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat care are decizie de pensie pentru limita de varsta nu anunta angajatorul jujica jujica Buna ziua Un angajat are de 6 luni decizia de pensionare pentru limita de varsta si isi desfasoara activitatea in baza vechiului CIM. Doresc sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Pensionare solov solov O colea a solicitat adeverinta pentru pensionare pentru limita de virsta in luna februarie.Decizia a primit-o aprox. dupa 45-60 zile,insa nici acum nu a ... (vezi toată discuția)
Incetare cim art 56 / c carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com In data de 02.07. un salariat implineste 65 de ani - cel putin 15 ani vechime, are - deci trebuie pensionat. Dar daca el spune ca nu a primit decizie de la ... (vezi toată discuția)