avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recidiva în caz de amenda
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recidiva în caz de amenda

Cum se sancționează din perspectiva recidivei o pedeapsă constând în amendă? Concret, pentru prima faptă pentru care a fost condamnat, inculpatul a primit 1 an si 7 luni inchisoare cu suspendare. A doua faptă săvârșită în termenul de încercare. fiind ”Ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice”, faptă prevazuta de art. 321 din Vechiul cod, care este pedepsibilă prin închisoare alternativ cu AMENDA. Vreau să vă întreb, dacă pentru această de-a doua faptă (comisă practic în stare de recidivă) inculpatul va primi o pedeapsă constând în AMENDĂ, se va mai dispune executarea pedepsei în regim de penitenciar ? Concret, pedeapsa constând în amendă are acelasi regim sanctionator cu pedeapsa constand in inchisoare? In cazul nostr, daca pentru a doua faptă va primi o pedeapsa constand in AMENDA el va executa 1 an si 7 luni? Ramane suspendata pedeapsa pentru prima fapta daca pentru a doua se dispune AMENDA ?
Buna ziua!

Avand in vedere ca a fost savarsita in perioada de incercare, nicio instanta din Romania nu va aplica amenda.

Practic se revoca acea suspendare, iar pedeapsa va fi compusa din prima pedeapsa de 1 an si 7 luni si a doua pedeapsa pentru fapta noua.

In cazul, putin probabil, al amenzii pentru noua fapta, se vor executa 1 an si 7 luni + amenda.

Cu stima.
Va multumesc mult pentru raspuns. Deci din punct de vedere teoretic poate fi invocata amenda? Dar in cazul in care se va pronunta amenda, pedeapsa va fi cu EXECUTARE sau poate ramane suspoendata prima pedeapsa? Pericolul social pentru a doua infractiune este extrem de mic, tulburarea linistii publice. Pe caz concret, din punctul meu de vedere, a doua fapta este total lipsita de pericol social, deci nu vad ratiunea pentru care o amenda ar fi total mente exclusa, dar sigur, dau credit total opiniei dvs, caci aveti dreptate, este aproape imposibil sa pronunte o amenda in caz de recidiva. Totusi ce ne facem cand a doua fapta presupune un pericol social extrem de scazut? Va multumesc
Amenda penala inseamna condamnare, ceea ce presupune ca instanta revoca suspendarea condiţionată, dispune executarea în întregime a pedepsei anterioare in regim de detentie la care se adauga si amenda penala.
Va multumesc. Domnule Patrascu, dar amenda de care face vorbire art. 321 din Vechiul cod (cea prevazuta alternativ cu inchisoarea) este amenda care are statut de AMENDA PENALA? Intr-o tare situatie, respectivul inculpat nu poate decat sa pledeze pentru achitare sa inteleg...
Da, cam asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contopirea pedepselor- nelamurire monicacm monicacm buna ziua....o persoana care are de executat o pedeapsa de 3 ani si 2 luni(primita cu suspendare)pt lovire si alte violente i se poate contopi pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am sa nu mi se revoca suspendarea daca sunt gasit "vinovat"? justaques justaques Acum un an am fost prins cu trafic de droguri de risc (international) si pedepsit cu 1 an si 9 luni de inchisoare cu suspendare. Acum o luna un prieten de al ... (vezi toată discuția)
Comiterea unei infracţiuni în termenul de încercare stabilit în urma condamnării cori1 cori1 La data de 15.06.2012 In baza art.87al.1 din O.U.G 195/2002 cu aplic. art. 320 ind.1 alin.7 C.proc. pen, condamnă pe inculpatul, XX XX, pentru savarsirea ... (vezi toată discuția)