avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obligativitate eliberare bon fiscal
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obligativitate eliberare bon fiscal

Buna ziua!

Am intampinat o problema la un magazin de piese electronice, si anume:
Am cumparat piese in valoare de 125 Ron, pentru firma, la care lucrez, suma, la care am solicitat factura fiscala.
Insa din lipsa de numerar am platit cu card si mi s-a inmanat factura, la care s-a atasat doar bonul de la POS, fara bon fiscal. La solicitarea mea pentru bon fiscal am fost refuzat pe motiv ca nu poate da bon, doar daca platesc cu numerar. La mine in firma la contabilitate nu vrea sa deconteze, ca nu am bon fiscal.
Cum se poate proceda? Am sunat inapoi la magazin, dar m-au refuzat categoric, spunand ca e vina mea ca am platit cu cardul personal.
Cel mai recent răspuns: ContSters44758 , utilizator 21:39, 20 Martie 2015
Sa vezi si sa nu crezi...
Eu sunt de parere ca ar trebui sa luati legatura cu administratorul firmei respective sau cel putin cu seful magazinului (poate este aceeasi persoana, cu drept de decizie) si atraget-i atentia ca legea este valabila nu doar optional. OUG nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale – modificata si completata recent spune clar la
Art. 1
(1) Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Asa stand lucrurile, chiar daca a trecut ceva timp de la cumparare si emiterea facturii, sa faca bine si sa emita si bonul fiscal. Sau sa va restituie suma platita, iar marfa o pastrati gratis.
Tind sa cred ca aceasta ultima varianta nu le va fi pe plac si vor actiona in spiritul prevederilor legale.

As fi incantat daca ne-ati informa cum s-a rezolvat intr-un final problema.
Le-am resunat ulterior, si le-am propus o vizita din partea organelor de control, asta, dupa ce m-am consultat cu contabila si jurista de la firma, si intr-un final au emis o chitanta de chitantier, cu care am reusit sa-mi decontez si eu cheltuielile.
Omul de acolo era destul de suparat si tot sustinea, ca nu se pot face cumparaturi cu card personal si sa si cer bon fiscal, la care am raspuns, ca POS-ul emite 2 bonuri, unul ramane la mine, altul il baga el in sertar, si cand deschide sertarul el trebuia sa primeasca din amef un bon, fiscal sau nefiscal, pe care sa apara ca a fost platit cu card, raspuns, la care am fost rugat sa inchid usa de la magazin dupa mine.

Se pare ca au prea multi clienti si mai vrea sa scape de aia care cumpara doar de 50-100 lei...
Si nu sunt firma noua, ci exista de mai mult de 12-13 ani..

Oricum in supararea mea am sesizat la telverde acest aspect, mai mult din cauza atitudinii.
Inseamna ca se va lasa cu ... urme. Chitanta nicidecum nu inlocuieste bonul fiscal.
Exact cum ai spus, a avut urme situatia, a fost in locatie ANAF si le-a amendat. Acum ma tot suna cei din magazin sa ma duc acolo, ca sa "rezolvam " treaba. Am eu vreo obligatie sa ma duc acolo? Nu am pretentii de nici un fel, nu-mi trebuie contravaloarea bonului, trebuie sa ma duc neaparat acolo? Intr-un fel am intrat in dubla neplacere, mai ales ca se pare ca cei de la ANAF nu pastreaza anonimatul celui care face denunt, deci in principiu pot sa ma astept la razbunare...
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2015
Zagoni, utilizator
Va suna magazinul? Le-ati lasat numarul de telefon?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate emitere bon fiscal cybercat86 cybercat86 Buna ziua, Detin o firma care are ca activitate principala: 4540 - Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea ... (vezi toată discuția)
Plata card emitere bon fiscal? LazarAlinaMihaela LazarAlinaMihaela Buna ziua, am un coafor si am avut o \\\\\\"mica problema\\\\\\" cu un client. Practic domnul a achitat cu cardul acum o saptamana plata unor servicii care ... (vezi toată discuția)
Nu se elibereaza documente de incasare cu numerar stefan35 stefan35 buna seara. de curand am efectuat o revizie auto la un service care, pentru prestatia efectuata, a emis o factura insa nu a emis si chitanta desi factura ... (vezi toată discuția)