avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Camera ascunsa in institutii bancare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Camera ascunsa in institutii bancare

Inregistrarea audio-video(camera ascunsa) de catre o companie in institutii bancare constituie o infractiune? Inregistrarile nu vor fi facute publice, sunt utilizate in scop de cercetare.
Cel mai recent răspuns: Sebastian Simon , Avocat 18:09, 18 Martie 2015
Daca sunt informat ca urmeaza sa particip la un ,,experiment", pot accepta sau nu!
Conditia este sa stiu!
Daca vor sa-si verifice angajatii, foarte bine, sa angajeze o firma care sa se joace de-a clientii, nicio problema!
Problema este ca dreptul la propria imagine este tratat in Romania cam in genul cum este ,,vazuta" interceptarea fara mandat a convorbirilor : ,,n-au decat, n-am nimic de ascuns!"
Ce sa mai poti zice cand vezi atata lipsa de cultura civica?!
Si nu vorbesc despre pegra, vorbesc de oameni politici, ministri, parlamentari, formatori de opinie s.a.m.d.
P.S. Eu vorbesc din perspectiva unui client care merge la ghiseu si este filmat/scanat/etc fara sa stie! De angajati putin imi pasa, cine este competent/competitiv nu accepta sa fie cobai!
Cine va garanteaza in ce scop se vor folosi inregistrarile, seful? Asta spune orice, doar-doar va avansa sau cel putin nu-l vor trece la munca de jos, sau chiar mai rau :yes:
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2015
DlGoe, utilizator
Da, DlGoe, tocmai eu.
Topicul acestei disutii era infractiunea, nu raspunderea civila.
Astfel, art. 226 CP: Violarea vieţii private
(1)Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2)Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3)Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4)Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a)de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b)dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c)dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d)dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5)Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea sedintei comisiei de cercetare disciplinara fara acord- infractiune? spin3 spin3 Înregistrarea ședinței comisiei de cercetare disciplinara de catre presedintele comisiei fara sa aduca la cunostinta celorlalti membri ai comisiei, fara ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea audio pe ascuns loryang3l loryang3l Buna ziua, in urma vizite a unei persoane, am fost inregistrata audio fara consimtamant, ulterior aducandu-mi-se la cunostinta ca am fost inregistrata. ... (vezi toată discuția)
Publicare imagini - video intime fara acord Unu_88 Unu_88 Cineva a facut rost de anumite imagini intime si un video dintr-un spatiu privat si ameninta ca le face publice daca nu primeste o anumita suma de bani. Presa, ... (vezi toată discuția)