avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile de odihna cerute anticipat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile de odihna cerute anticipat

Buna ziua.Am o intrebare .Imi spuneti daca pentru concediu de odihna exista cerere tipizata (ma refer pentru zilele luate in avans pentru perioada concediului maternal?Sau unde anume in lege este prevazut ca aceste zile se pot cere anticipat?Sefa mea refuza sa mi le acorde.Cum anume pot justifica ca este dreptul meu?
Cel mai recent răspuns: crisana , utilizator 18:14, 18 Martie 2015
Buna ziua,

nu exista un formular tipizat impus prin codum muncii pentru formularea unei cereri de concediu.

Raspunsul la intrebare asa cum a fost formulata este ca, concediul de odihna se acorda proportional cu perioada de timp lucrata, chiar daca urmeaza sa intrati in concediu prenatal.
1. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

2. Art. 145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
.....
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
...

3. Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Vreau aceste zile in avans deoarece dupa concediu postnatal imi voi da demisia.Exista vreun motiv plauzibil pentru care sa.mi refuze acest drept?
Motivele de refuz vi le pot spune numai cei din conducerea angajatorului.

In opinia mea, nu cred ca ar exista vreun motiv temeinic de refuz, in speta.
Mai am o intrebare.In cazul refuzului sunt indreptatita sa anunt ITM-ul?In ideea in care am multe nemultumiri cu privire la aceasta firma.
Sunt incadrata pe postul agent asigurari si am salar fix plus comision.Zilele trecute cand i.am rugat sa imi spuna daca comisioanele sunt trecute la veniturile brute realizate mi-au raspuns evaziv ca aceste comsioane nu sunt declarate.
In plus nu am putut beneficia de concediu de risc maternal(chiar daca am sarcina cu probleme)pe baza refuzului angajatorului chiar daca scrisoarea medicala atesta acest drept.

Nu stiu cine ma poate ajuta in aceasta problema

Alte discuții în legătură

Concediu odihna coffeelove coffeelove Buna ziua. Este legal ca angajatorul sa refuze cererea de C.O. pe motivul ca nu am acumulat destule zile? Ei acorda concediul pe principiul 1.75 zile×luna ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna ContSters60854 ContSters60854 Buna ziua, Sunt angajata la o firma particulara de la 15 iunie 2014. In CIM am trecute 21 de zile de CO pe an. In anul 2014 am avut 11 zile de CO acordate. ... (vezi toată discuția)
Refuz/neacordare co KiralyOtto KiralyOtto Buna ziua, Va descriu cazul meu pe scurt, cu speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat. Sunt angajat din luna Martie 2015 pana in prezent. In luna Octombrie as ... (vezi toată discuția)