avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz/Neacordare CO
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz/Neacordare CO

Buna ziua,
Va descriu cazul meu pe scurt, cu speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat.
Sunt angajat din luna Martie 2015 pana in prezent.
In luna Octombrie as avea nevoie de 7-8 zile de concediu pentru a pleca in vacanta.
Angajatorul refuza sa imi deie zilele de concediu de care beneficiez mentionand mai multe motive:
1. Nu am vechime 1 an de zile si nu beneficiez de 21 zile de concediu/AN asa cum este mentionat in contractul de munca.
2. Nu accepta cererea de CO.

In cazul in care sunt refuzat in continuare, cum ar trebuii sa procedez? Unde ar trebuii sa ma adresez? (ITM,Instanta)

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: KiralyOtto , utilizator 15:53, 18 August 2015
Codul Muncii nu mai conditioneaza acordarea CO dupa ce ati desfasurat activitate o anumita perioada de timp ... CO se poate lua si la o luna dupa data inceperii activitatii .

Art.144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 145 C.mun
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
......

Asadar. Codul Muncii stabileste ca orice salariat are dreptul, pe langa repausul zilnic si saptamanal, la un concediu de odihna anual platit, de minim 20 de zile lucratoare, care trebuie efectuat integral in fiecare an.
Astfel, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna,
Va multumesc frumos pentru raspunsul promopt.

In aceasta firma, nu exista nici o cerere de CO tipizata. Cererile de CO se fac verbal printr-un apel telefonic la patronul firmei. (asa procedeaza toata lumea)

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.


Daca voi face sesizare la ITM, iar eu am beneficiat (teoretic) de 1 zile de concediu pana acuma, fara a face nici o cerere (sau sa semnez vreun act), cum poate ITM-ul sa verifice patronul in privinta asta? (el, putand spune ca, mi-a acordat X zile de concediu din luna Martie pana in prezent). Completand in tabelul de pontaj ce vrea el. (Salariul nu il primesc in functie de acest pontaj, find angajat cu salar minim iar restul de bani ii primesc in mana in functie de comision)
In contractul semnat de mine, este specificat ca, beneficiez de 21 zile de concediu/an.

Practica aceasta este utilizata de foarte mult timp.

As avea sanse de reusita cu reclamatie la ITM si pe urma Instanta, daca in momentul cand are cineva nevoie de CO nu semneaza si nu completeaza nici un act,hartie etc. ??

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 18 August 2015
KiralyOtto, utilizator
In situatia unui control , ITM-ul are dreptul :
- sa solicite angajatorului sau reprezentantului legal al acestuia, precum si salariatilor, singuri ori in prezenta martorilor, documentele si informatiile necesare pentru realizarea controlului ;
- sa li se puna la dispozitie de catre entitatea controlata copii de pe documentele care au legatura cu controlul efectuat ;
- sa ia declaratii scrise, singuri sau in prezenta martorilor, salariatilor, angajatorilor si/sau, dupa caz, reprezentantilor legali ai acestora, precum si altor persoane care pot da informatii cu privire la obiectul controlului efectuat.
Buna,

Am inteles! Deci teoretic sunt sanse de reusita.

Va multumesc pentru ajutor. Voi revenii in cazul in care mai am nevoie de lamuriri.
O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacordare co emanuel-alexandru2001 emanuel-alexandru2001 Hristos a inviat! Am o mare rugaminte daca puteti sa-mi spuneti ,daca angajatorul nu vrea sa acorde concediul de odihna dupa un an de munca ce pot ... (vezi toată discuția)
Despre concediu de odihna adita100a adita100a daca seful direct nu vrea sa iti acorde concediu de odihna in perioada cand esti planificat la inceput de an ,pe motiv ca nu are oameni ce e de facut (vezi toată discuția)
Refuzul de a acorda co din lipsa personalului Iuliana 24 Iuliana 24 Buna ziua Am o fina care este insarcinata in trei luni iar seful nu vrea sa-i dea Co sustinand ca nu are personal ,deabea a acceptat de a sta 6h la munca ,dar ... (vezi toată discuția)