avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la dreptul de proprietate in favoarea UAT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la dreptul de proprietate in favoarea UAT

In urma dezmembrarii unui teren mai mare au rezultat mai multe loturi construibile si drum de acces, ce deserveste accesul la respectivele loturi (drum de 11 m latime, PUZ aprobat)
Retelisti si primaria spun ca nu trag utilitatile pentru respectiva zona deoarece drumul de acces nu este public.
Totodata primaria nu vrea sa accepte oferta de donatie a drumului pe motiv ca acesta nu este pietruit, si ei nu vor sa il ia in administrare deoarece nu au fonduri sa il pietruiasca, etc. Cum se pare ca varianta ca proprietarii loturilor deservite de drumul in cauza nu vor putea colabora pentru pietruirea drumului situatia este intr-un impas.

Daca de buna voie primaria nu doreste sa accepte oferta de donatie deja facuta notarial, intrebarea este daca drumul poate intra in proprietatea primariei prin renuntarea la dreptul de proprietate asupra terenului cu destinatie de drum.

* Daca da, ati putea sa imi spuneti cam care ar fi procedura?
* Art. 889 din NCC zice ca se poate renunta la dreptul de proprietate printr-o declaratie notariala, iar UAT pe raza careia este situat imobilul ”poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii consiliului local” - adica primaria ar putea sa refuze si in acest caz preluarea in proprietate a drumului?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2015
AlexVacaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:16, 18 Martie 2015
Donatia nu poate fi facuta cu forta, donatia trebuie acceptata.
Este adevarat ce ati citat dvs. din Renunţarea la dreptul de proprietate, insa alin.2 spune:(2) În acest caz, comuna, oraşul sau municipiul, după caz, poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii consiliului local, cu respectarea dispoziţiilor legale privind transferul drepturilor reale imobiliare, dacă o altă persoană nu a solicitat înscrierea în temeiul uzucapiunii.
Adica poate cere sau nu, probabil ca in cazul dvs. nu o va face intrucat ati expus si motivele pentru care nu vor sa o faca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare drum privat la primarie lovemetender lovemetender Locuim intr-un minicartier (20 case) dintr-o comuna de langa Bucuresti..In acest minicartier exista un drum, care face legatura cu drumul principal, pe care ne ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sotul meu a mostenit impreuna cu fratele lui de la ... Mcatana Mcatana Buna ziua, sotul meu a mostenit impreuna cu fratele lui de la parinti mai multe terenuri agricole, terenuri, pt care ei platesc impozit in baza titlului de ... (vezi toată discuția)
O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat? s_mari s_mari O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat dar pe raza administrativ teritoriala a altei ... (vezi toată discuția)