avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... presedinte asociatie de proprietari care nu e ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

presedinte asociatie de proprietari care nu e proprietar

Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca am o sansa cat de mica ca sa schimb un presedinte de asociatie de proprietari? Suna aiurea si cam razboinic, dar simplul fapt ca nu e proprietar (parintii lui sunt) ma ajuta cu ceva? Acum 3 ani cand am citit eu legea 230/2007 am inteles ca nici macar drept de vot in adunarea generala nu ai daca nu esti membru (deci proprietar) doar daca ai o imputernicire sau ceva de genul asta si atunci cum sa fii presedinte? Nu intru in amanunte, adunare generala nu s-a facut de 3 ani, nu glumesc si nu mi-e dor de ele, dar celorlalti le e frica sa o convoace si sa il schimbe asa ca as vrea sa stiu daca am vreo sansa pe baza acestui argument sa-l 'dau jos'. Probabil ca exista un termen in care hotararile adunarii generale pot fi contestate in instanta, termen care e depasit acum. Daca as fi sigura ca doar ca nu e proprietar e de ajuns in instanta, atunci pot apela la un avocat ca sa faca el ce trebuie mai departe si nici nu ar mai fi nevoie sa aduc alte dovezi (exista dar e mai complicat si pierd mult timp).
Astept lamuriri ca sa stiu ce fac. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 22:00, 15 Mai 2017
Presedintele trebuie sa fie proprietar cu acte in regula si sa aiba domiciliul stabil in acel imobil.
Eu pot sa am doua proprietati in doua blocuri diferite: deci sunt proprietar.
Dar nu pot fi presedinte decat in blocul unde am domiciliul stabil.
Poti sa vorbesti la primarie pentru un control si presedintele poate fi chiar si amendat deoarece aceste adunari generale sunt obligatorii cel putin 1 la inceputul anului , iar presedintele este cel care trebuie sa le convoace . S.a mai discutat zilele astea pe forum , respectivul trebuie sa fie proprietar cu acte pentrU a putea ocupa o functie in cadrul asociatiei
dara3923 a scris:
Va rog sa imi spuneti daca am o sansa cat de mica ca sa schimb un presedinte de asociatie de proprietari?

Daca dumneavoastra sunteti proprietar membru al acestei asociatii, aveti dreptul sa participati la rezolvarea problemelor asociatiei, sa convocati adunarea generala, sa va autopropuneti si sa candidati pentru functia de presedinte....
Nu trebuie sa va ganditi cum sa-l "dati jos" pe actualul presedinte, ci mai construyctiv este sa alegeti alt presedinte.
Discutati cu membrii comitetului, cu vecinii dumneavoastra pentru a convoca adunarea generala si a alege alt presedinte, membrii comitetului, cenzorii...
Puteti sesiza, asa cum s-a scris mai sus. primaria cu incalcarea legislatiei in ce priveste neconvocarea adunarii generale de catre actualul presedinte. Amenda este de minim 500 lei si acesta va primi sarcina sa convoace urgent adunarea generala.
Ca sa corectam greseala altui utilizator facuta ceva mai sus, precizez ca adunarea generala poate alege un presedinte dintre proprietarii membri ai asociatiei fara insa a fi obligatoriu ca acel proprietar sa aiba domiciliul stabil in acel imobil. Nu are nici o legatura calitatea de proprietar membru al asociatieiu cu domiciliul stabil sau instabil. #-o

amvirdan a scris:

Presedintele trebuie sa fie proprietar cu acte in regula si sa aiba domiciliul stabil in acel imobil.
Eu pot sa am doua proprietati in doua blocuri diferite: deci sunt proprietar.
Dar nu pot fi presedinte decat in blocul unde am domiciliul stabil.


Presedintele este ales din randul membrilor asociatiei de proprietari. Oricare membru al asociatiei are dreptul de a fi ales presedinte. Calitatea de membru o are oricare proprietar in baza unei adeziuni scrise.
Orice proprietar are posibilitatea sa fie ales presedinte, cu conditia sa fie de acord.

De unde reiese obligativitatea presedintelui de a domicilia in imobil?
Am dat verificare pe internet: nu am gasit o referire la zi privind domiciliul stabil in acel bloc.
Raspunsul meu a fost in baza practicii: un presedinte trebuie sa fie in acel imobil din alte formulari ale legii. Trebuie sa poata interveni operativ, sa dea raspunsuri in 7 zile, sa poata sa fie citat, sa tina sedinte lunar, sa puna stampila cand vin cu deratizarea, s.a.

Tot din practica, lucrand cu foarte multi presedinti in calitate de cenzor extern, nu am gasit practic o situatie in care presedintele sa locuiasca in alta parte.
Apoi, prededintele detine cartea de imobil si cartea tehnica: cum poti sa o faci de la distanta?
In raspunsuri de pe acest forum se recomanda asociatiilor sa aleaga un presedinte activ si care e la curent cu problemele blocului. El trebuie, printre altele, sa vizeze cererile de scoatere de la intretinere.
Chiar asa, poti conduce delegand toate aceste indatoriri?

Vechea legislatie prevedea expres acest lucru: acum vad ca s-a renuntat la aceasta prevedere.

Dar sa analizam speta: "Fără doar şi poate, este dreptul locatarilor să-şi aleagă preşedintele. Pe de altă parte, după cum ne-a spus Nicolae Stan, vicepreşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Constanţa, normal ar fi ca locatarii să fie primii interesaţi de alegerea unui om priceput, bun negociator şi comunicator, serios, bun vecin. De ce bun vecin? „Pentru că aşa cere legislaţia privind funcţionare asociaţiilor de proprietari, preşedintele trebuie să facă parte din asociaţia pe care vrea s-o conducă şi, mai mult, să deţină şi o proprietate tot aici. Iar legiuitorul, când a făcut legea, s-a gândit că oricând poate fi nevoie de intervenţia celui care, de fapt, reprezintă asociaţia din punct de vedere juridic, are semnătura. Nu administratorul este şeful aso-ciaţiei, el e doar un angajat cu alte treburi” - ne-a explicat vicepreşedintele UAP, care a ţinut să precizeze că este la îndemâna adunării generale să-şi schimbe preşedintele ori de câte ori consideră de cuviinţă. "
Sursa: [ link extern ]

Si acum intrebare: ne luam dupa lege sau dupa realitate?
Legea 230/2007 are mai multe prevederi care incalca alte legi sau are omisiuni grave, reglementate in alte legi. Pe aceasta tema putem discuta pe un alt topic intitulat "aberatiile Legii 230/2007"
Liga Habitat are un proiect de lege depus la parlament si in care sunt trecute o serie de modificari, in paralel cu actualele prevederi. Le am la mine pe suport de hartie si, daca apare un astfel de topic, voi interveni.

Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator

Alte discuții în legătură

Presedintele asociatiei de proprietari si comitetul catalinm75 catalinm75 Buna seara! Un cetatean poate deveni presedintele unei Asociatii de Proprietari daca nu locuieste in imobilul respectiv? Adica, in bloc sunt 88 de ... (vezi toată discuția)
Membru in comitetul executiv, conditionat de drept de proprietate petrecg petrecg Buna ziua, in blocul unde locuiesc am fost ales membru in consiliul executiv, dar pentru a fi validat trebuie sa dovedesc ca sunt si proprietar. Apartamentul ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc alf2earth alf2earth Am fost ales presedintele unui bloc de 9 scari, cu 380 de apartamente. Eu am dubla cetatenie Romana si Americana. Sotia mea este proprietara in bloc (avem un ... (vezi toată discuția)