Am dat verificare pe internet: nu am gasit o referire la zi privind domiciliul stabil in acel bloc.
Raspunsul meu a fost in baza practicii: un presedinte trebuie sa fie in acel imobil din alte formulari ale legii. Trebuie sa poata interveni operativ, sa dea raspunsuri in 7 zile, sa poata sa fie citat, sa tina sedinte lunar, sa puna stampila cand vin cu deratizarea, s.a.
Tot din practica, lucrand cu foarte multi presedinti in calitate de cenzor extern, nu am gasit practic o situatie in care presedintele sa locuiasca in alta parte.
Apoi, prededintele detine cartea de imobil si cartea tehnica: cum poti sa o faci de la distanta?
In raspunsuri de pe acest forum se recomanda asociatiilor sa aleaga un presedinte activ si care e la curent cu problemele blocului. El trebuie, printre altele, sa vizeze cererile de scoatere de la intretinere.
Chiar asa, poti conduce delegand toate aceste indatoriri?
Vechea legislatie prevedea expres acest lucru: acum vad ca s-a renuntat la aceasta prevedere.
Dar sa analizam speta: "Fără doar şi poate, este dreptul locatarilor să-şi aleagă preşedintele. Pe de altă parte, după cum ne-a spus Nicolae Stan, vicepreşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Constanţa, normal ar fi ca locatarii să fie primii interesaţi de alegerea unui om priceput, bun negociator şi comunicator, serios, bun vecin. De ce bun vecin? „Pentru că aşa cere legislaţia privind funcţionare asociaţiilor de proprietari, preşedintele trebuie să facă parte din asociaţia pe care vrea s-o conducă şi, mai mult, să deţină şi o proprietate tot aici. Iar legiuitorul, când a făcut legea, s-a gândit că oricând poate fi nevoie de intervenţia celui care, de fapt, reprezintă asociaţia din punct de vedere juridic, are semnătura. Nu administratorul este şeful aso-ciaţiei, el e doar un angajat cu alte treburi” - ne-a explicat vicepreşedintele UAP, care a ţinut să precizeze că este la îndemâna adunării generale să-şi schimbe preşedintele ori de câte ori consideră de cuviinţă. "
Sursa:
[ link extern ]
Si acum intrebare: ne luam dupa lege sau dupa realitate?
Legea 230/2007 are mai multe prevederi care incalca alte legi sau are omisiuni grave, reglementate in alte legi. Pe aceasta tema putem discuta pe un alt topic intitulat "aberatiile Legii 230/2007"
Liga Habitat are un proiect de lege depus la parlament si in care sunt trecute o serie de modificari, in paralel cu actualele prevederi. Le am la mine pe suport de hartie si, daca apare un astfel de topic, voi interveni.