avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Contract prestari servicii
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Contract prestari servicii

Buna ziua,
In 2014 , am incheiat la notar un contract de prestari servicii cu o persoana fizica , pt. a-mi construi o casa cu toate utilitatile , simultan cu incheierea unui contract de vanzare -cumparare prin care am cumparat si terenul pe care urma sa se faca constructia, de la aceeasi persoana .
Termenul limita de executare a lucrarilor din contract este in aprilie 2015 ,lucrarile sint realizate cel mult 40% si fiindca prestatorul n-a mai lucrat acolo de vreo 8 luni, intentionez sa-l actionez in instanta . E stipulat in contract ca prestatorul e obligat sa plateasca dublul contravalorii lucrarilor ramase neexecutate , cf. expertizei +daune (nespecificat ce si cum ,conform legii) .
Intrebari :
- trebuie sa solicit mai intai expertiza judiciara ? in contract e stipulat ca prestatorul se ocupa de toate avizele tehnice, acordurile, si el nu a scos nici acum autorizatia de constructie , e vreo problema la expertiza ? Eu acum fiind proprietar pe teren, trebuie sa scot autorizatia pe numele meu ,dar are vreo legatura cu expertiza ?
-cum actionez apoi ? care sint sanse de recuperare a investitiei ? ( i-am platit anterior , dar in contract nu se specifica suma , ci numai ca trebuie sa ma despagubeasca prin plata dubla a ceea ce nu a realizat pana la termenul-limita). Am aflat deja ca deja vreo doua alte persoane l-au actionat in instanta pe acelasi individ, pt. datorii neplatite .
-pot demara actiunea inainte de termenul din contract ?
Va multumesc mult pt. atentie si eventualele raspunsuri privind caile si mijloacele necesare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:35, 21 Martie 2015
Actiunea in despagubire o demarati la data expirarii termenului. In cerere solicitati suma care vi se cuvine (calculata dupa capul dvs.), iar daca instanta considera necesar va aproba si expertiza pentru evaluarea sumei. Sanse sunt sa castigati procesul, insa nu stim ce sanse aveti sa recuperati si banii (dar merita sa incercati). Va sfatuiesc sa nu actionati fara jurist.
Suma care poate fi acordata drept despagubire poate fi stabilita printr-o expertiza tehnica in specialitatea ctii., continuata printr-o expertiza tehnica judiciara contabila. Prevederile din contractul de prestari servicii incheiat intre parti pot fi avute in vedere de catre instanta de judecata, atunci cand va da hotararea (ma refer la suma dubla, fata de cuantum lucrari neexecutate).
Pentru a se putea efectua expertizele mentionate, trebuie sa prezentati proiectul de executie al constructiei si devizul de lucrari.
Autorizatia de ctie. (emisa de catre Inspectoratul teritorial in ctii, pentru incepere lucrari si cea emisa de catre primarie pentru aprobare ctie.), autorizatiiile pentru utilitati (gaze, lumina, apa, canalizare, etc.), certificatul energetic pentru ctie., trebuie sa fie emise pe numele dvs., in special daca intre timp ati cumparat si terenul si detineti act de proprietate inregistrat la notar si la cadastru/ cartea funciara. Demersurile pot fi facute in numele dvs. de catre persoana respectiva daca ati imputernicit-o in acest sens printr-un act notarial.
Fara aceste autorizatii, efectuarea de lucrari este ilegala si ca proprietar, dvs. puteti primi amenzi contraventionale de la institutiile abilitate ale statului.
Pentru a fi avuta in vedere de instanta de judecata, expertizele respective trebuie sa fie dispuse de catre instanta si efectuata de catre experti tehnici judiciari.
Expertiza facuta din initiativa personala, chiar daca este efectuata de un expert tehnic judicar, poate fi contestata de catre partea adversa in proces si chiar sa nu fie avuta in vedere de catre instanta de judecata.
Deschiderea actiunii in instanta o faceti (pentru a fi admisa) dupa data expirarii termenului de predare a lucrarii.
In privinta contractului de prestari servicii, persoana fizica cu care ati incheiat contractul trebuie sa aiba firma inregistrata la Registrul comertului si sa plateasca taxe si impozite la fisc.
Actiunea in instanta se poate promova dupa expirarea termenului stabilit pentru finalizarea lucrarilor, chiar daca spuneti dvs ca nu a mai lucrat de vreo 8 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa deteriorata de vibratii - solutii sorinflorentin2106 sorinflorentin2106 Tatăl meu locuiește într-o casa bătrâneasca. Vizavi s-a început construcția unei noi vile. Datorita camioanelor cu materiale de construcții ... (vezi toată discuția)
Decupare gol de usa in perete de rezistenta - bloc pe cadre de beton CristiACB CristiACB Buna ziua. Sunt presedintele de Asociatie al unui bloc cu 10 etaje. De curand la etajul 6 al blocului s-a mutat cineva care a dat jos de pe pereti tot ce a ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica la cerere gyandy gyandy Buna ziua. Am urmatoarea situatie in care nu stiu cum sa procedez juridic in fata instantei. Am contractat cu ANL,in 2005, constructia unei locuinte conform ... (vezi toată discuția)