Buna ziua. Am urmatoarea situatie in care nu stiu cum sa procedez juridic in fata instantei. Am contractat cu ANL,in 2005, constructia unei locuinte conform legislatiei in vigoare,ANL-ul avand calitate de mandatar,banca- furnizoare credit ipotecar,constructorul-realizatorul locuintei si eu beneficiarul platitor de buna credinta. Dupa un numar de ani,peste 5 ani,constat ca locuinta nu este realizata (este vorba de cartierul Henri Coanda -cartier cu probleme generalizate) si ca din suma de bani platita,respectiv 90% din valoarea contractului de construire,in realitate nu este decat maxim 60% din constructie realizata (adica lucrari decontate dar nerealizate de peste 30%) Singurul impotriva caruia ma pot adresa justitiei este ANL care in acest cerc (ANL,constructot,banca,beneficiar) are calitate de mandatar platit.Sunt diverse abordari ale beneficiarilor cartierului in situati diverse dar asemanatoare,dar majoritatea nerezolvate in justitie si nu din vina beneficiarilor-platitori de buna credinta.
Intrebarea mea este care este primul pas de facut in sensul ca eu vreau sa demonstrez legal ca ,acum in iulie 2016,locuinta nu este conform devizului ANL,ca nu sau realizat lucrarile platite de ANL constructorului si relitatea este mult diferita de ceea ce s-a semnat in contractele legal incheiate ? Pentru ca eu gandesc intr-o logica, care nu stiu daca este si juridica,ca mai intai am o dovada clara,scrisa de o instanta,ca in realitate asa este situatia la zi,deci o expertizare a constructiei existente azi,expertiza tehnica facuta de un expert desemnat de instanta,intr-o actiune in instanta,pentru ca daca fac eu o expertiza cu un expert autorizt ,aceasta nu este opozabila ANL-ului
Apoi ma adresez instantei care sa decida cine este de vina de nerealizarea contractului si ce sanctiuni se aplica conform contractului semnat de parti.Multumesc
Calea mai scurta si mai sigura - sa deschideti actiune in instanta impotriva ANL (anexati copii dupa documentele pe care le detineti - contract, chitante de plata, eventual poze cu stadiul lucrarilor, etc.) si sa solicitati instantei sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea ctii. si specialitatea evaluari si/ sau financiar - contabila.
Calea mai lunga, dar care va poate da o baza solida pentru actiunea in instanta - contactati experti tehnici judiciari in specializarile mentionate mai sus si le fixati contracost, ca obiectiv -evaluarea lucrarilor existente. Deschideti ulterior actiune in instanta impotriva ANL. Exista riscul ca ANL sa nu fie de acord cu aceste expertize, nefiind dispuse de o instanta de judecata. In plus, chiar instanta poate dispune noi expertize, cu alti experti, chiar daca expertii care au efectuat initial lucrarile de expertiza sunt experti tehnici judiciari.
ANL fiind o institutie a statului si impreuna cu instanta,daca gasesc cea mai mica fisura in actiunea beneficiarului,normal legal,actiunea este respinsa.Asa au patit majoritatea celor din cartier desi in fond aveau/avem dreptate. Deaceea primul pas trebuie ca o instanta sa constate starea de fapt/reala si acesta decizie/sentinta sa fie inceputul actiunii de fond.Care este procedura ? posibil sigura....
Procedura am explicat-o in mesajul meu anterior. Calea scurta este cea de preferat. Instanta nu poate constata starea de fapt a ctiei. decat in baza unui document cert, care nu poate fi decat o expertiza tehnica judiciara, dispusa de instanta. Orcie alte documente depuse la instanta (inclusiv documente care ar putea sa prezinte starea actuala a ctiei.) pot sa nu fie acceptate de partea adversa, respectiv ANL, din motivul ca nu au fost dispusa intocmirea acestora de catre instanta si nu s-au stabilit obiectivele pentru experti cu stiinta/ acceptul partii adverse.
Instanta va face referire la datele mentionate in contractul incheiat intre dvs. si ANL, respectiv la termenul de finalizare a lucrarilor.
Cititi cu atentie contractul incheiat intre dvs. si ANL pentru a nu avea surprize legate de respectarea termenului de contract, in special la paragraful privind forta majora.
Actiunea civila pe care o formulati trebuie sa fie temeinic documetatsa si intocmita pentru a fi admisa.
Acţiunea civilă este mijlocul legal cel mai important de apărare a drepturilor încălcate sau a intereselor ocrotite de lege, prin intermediul căruia se inițiază activitatea instanței de judecată cu privire la examinarea și soluționarea litigiului.
Într-o altă accepţiune, acţiunea civilă este facultatea de a obţine de la judecător o hotărâre pe fondul pretenţiei supuse judecăţii.
Cererea de chemare în judecată nu se confundă cu acţiunea civilă, ci reprezintă una din formele ei de manifestare şi anume aceea prin care instanţa se investeşte.
Acţiunea civilă cuprinde totalitatea mijloacelor procesuale – cererea de chemare în judecată, mijloacele de apărare, administrarea probelor, măsurile asiguratorii, căile de atac – în scopul protecţiei dreptului subiectiv sau unui interes legitim. Deci, cererea de chemare în judecată constituie primul mijloc dintr-o serie întreagă de acte procesuale, prin intermediul cărora acţiunea civilă este pusă în mişcare.
La administrarea probelor depuneti toate actele doveditoare si cereti incuviintarea efectarii unei expertije tehnice judiciare si propuneti obirctivele la care aceasta trebuie sa raspunda.
Succes