In cazul unui divort la notar cu soti care au copii minori este necesara o ancheta sociala. Ideea este ca noi nu mai locuim la adresa de domiciliu - Bucuresti ci la parintii mei acasa (in conditii foarte bune) dar nu in Bucuresti ci intr-o comuna care apartine administrativ de Jud. Giurgiu. Se poate realiza ancheta sociala aici, unde locuim in prezent? Este vreo problema daca locuiesc la parintii mei, fara sa am un contract de inchirirere?Stiu ca notarul trebuie sa o solicite dar pana ajungem acolo as dori sa fiu pregatita.
In practica, daca sotii sunt deja separati in fapt iar minorii locuiesc cu parintele care ii si va avea in ingrijire, se face ancheta la domiciliul parintelui rezident. Se urmareste de fapt constatarea conditiilor pentru cresterea si educarea minorilor dupa divort ci nu din timpul casatoriei. Ca in cele mai multe cazuri domiciliul comun al sotilor coincide si cu viitorul domiciliul al copiilor care vor ramane la parintele rezident este alta problema.
E gresit, dupa mine, caci parintele care azi creste copilul sub cerul liber nu il va creste maine intr-o vila de lux si viceversa. Astfel, prin actul de divort nu se poate interzice parintelui la care e stabilita locuinta copiilor sa o schimbe, asa incat nu are niciun rost sa se faca ancheta la domiciliul la care va urma sa fie locuinta minorilor, ci la locuinta in care ei se afla in momentul divortului.
Parintele de regula pastreaza aceleasi conditii, iar legea oricum nu-l leaga de acea locuinta, el putand sa o schimbe.
N-am avut nicio ancheta care sa se faca la un domiciliu unde minorii nu se mutasera inca. Legal, nu vad sensul, scopul acestei anchete, imi scapa complet... e ciudat...
Situatia asta ai gasit-o in practica sau exista norme dupa care se procedeaza astfel? Nu inteleg nici cum Autoritatea tutelara permite asa practici.
Divort la notar
oanamaiu
Eu si sotul meu vrem sa divortam de comun acord si am intes ca se poate si la notar, avem si un copil minor (3 ani) si vrem custodie comuna. Vrem sa stim ce ... (vezi toată discuția)