avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce poate face un cenzor impotriva unui comitet ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce poate face un cenzor impotriva unui comitet executiv care nu respecta legea?

Buna ziua, doresc sa deschid o discutie referitoare la posibilitatile cenzorului de a interveni in cazul in care constata ilegalitati din partea comitetului executiv.
Eu sunt cenzor la o asociatie de proprietari, comitetul executiv a executat o lucrare cu o persoana fizica neautorizata, plata manoperei a fost facuta cu conventie civila. I-am avertizat in scris ca trebuie sa achitam tot noi si 10% din impozitul datorat de executant, pentru ca au platit toata suma trecuta pe conventia civila ( vezi Legea 52 din codul civil). Mai mult acum vor sa supuna la vot in adunarea generala daca sa plateasca sau nu. Dupa parerea mea si acest lucru este illegal.
Ce ma sfatuiti sa fac in aceste situatii? Exclus reclamatii sau actionare in judecata.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 21:57, 21 Martie 2015
Nu semnati actele, ca sa nu scoata castanele din foc cu mana dumneavoastra!
Nesemnarea actelor mi se pare mai degraba fuga de raspundere. Eu mi-am scris pe conventie ( desi mie mi-au dat la verficat o opie dupa conventia civila) si in R.C. obiectiile si am semnat. Si daca nu semnez cine se sinchiseste de treaba asta?
Conventiile civile prevad ca suma datorata ca impozit sa se retina la sursa si sa se vireze catre administratia financiara.
Fireste, nu semnati si sesizati in scris atat comitetul cat si adunarea generala cu ocazia raportului anual al comisiei de cenzori. Chiar asa, ce zic ceilalti cenzori?
L nr 230/2007
Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifică legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) verifică execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli;
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel puţin o dată pe an, întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunând măsuri.
(2) Cenzorul sau cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(3) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociaţiei de proprietari răspund personal sau în solidar, în faţa legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

HG nr 1588/2007 Art. 19. — (1) Cenzorul sau comisia de cenzoni urmareste si asigura respectarea legaIitatii in
administnarea bununilor mateniale si a fondurilor financiare ale asociatiei de proprietari.
(2) Comisia de cenzori este formata dintr-un numar impar de membri, care trebuie sa aiba cel putin studii medii.
(3) Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de pnopnietari,persoana fizica or juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.
(4) Cenzorii aIesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, Ia data adoptarii bugetului anual de venituri Si cheltuieli.
(5) Cenzorul angajat sau contractat din afara asociatiei de proprietari poate fi remunerat, conform hotanarii adunanii genenale a proprietarilor, Ia data adoptarii bugetului anual de venituni si cheltuieli.
(6) Pentru neindeplinirea atnibutiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund,personal sau solidar, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Cenzorul are obligatia legala sa verifice pentru temeinicie si legalitate lunar documentele asociatiei de proprietari,hotararile si deciziile in baza carora au fost executate lucrari
Daca constata nerespectarea dispozitiilor in vigoare ,incheie raport catre presedintele de asociatie,nu aplica viza pentru legalitate pentru plata respectivei lucrari
Am facut aceste lucruri, dar acum vor sa supuna la vot in adunarea generala, daca sa plateasca sau nu, mai exact vor sa arunce raspunerea in spatele adunarii generale, adica sa plateasc membrii asociatiei greseala lor. In plus mi se pare ilegal sa supui la vot, daca respecti legea sau nu. Nu suntem MAN ci adunarea generala a unei asociati de proprietari

Alte discuții în legătură

Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)
Destituire presedinte asociatie proprietari Elenapusa Elenapusa Cine poate decide si hotara, destituirea presedintelui, cenzorului si administratorului dintr o asociatie de proprietari? Daca avem dubii in calculul ... (vezi toată discuția)
Executare lucrari spatii comune in cadrul asociatiei de proprietari Dan1963 Dan1963 Care sunt actele care trebuiesc intocmite pentru executarea unei lucrari in cadrul asociatiei de proprietar? Respectiv proces verbal cu hotararea ... (vezi toată discuția)