avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce poate face un cenzor impotriva unui comitet ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce poate face un cenzor impotriva unui comitet executiv care nu respecta legea?

Buna ziua, doresc sa deschid o discutie referitoare la posibilitatile cenzorului de a interveni in cazul in care constata ilegalitati din partea comitetului executiv.
Eu sunt cenzor la o asociatie de proprietari, comitetul executiv a executat o lucrare cu o persoana fizica neautorizata, plata manoperei a fost facuta cu conventie civila. I-am avertizat in scris ca trebuie sa achitam tot noi si 10% din impozitul datorat de executant, pentru ca au platit toata suma trecuta pe conventia civila ( vezi Legea 52 din codul civil). Mai mult acum vor sa supuna la vot in adunarea generala daca sa plateasca sau nu. Dupa parerea mea si acest lucru este illegal.
Ce ma sfatuiti sa fac in aceste situatii? Exclus reclamatii sau actionare in judecata.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 21:57, 21 Martie 2015
Dumneavostra trebuie in primul rand sa convocati comisia de cenzori, ca nu sunteti singur.
Raportul comisiei de cenzori se prezinta adunarii generale care va decide.
Atentie, nu sunteti cenzor extern ca sa vorbiti la persoana intai, trebuie sa fiti o comisie de cenzori in care dumneavostra aveti doar o opinie. Faceti ca aceasta opinie sa fie impartasita de majoritatea din comisia de cenzori.
Sunt singurul cenzor,nu avem comisie de cenzori. Am scris raportul in care am informat toti membrii asociatiei cu tot ce s-a intamplat, inclusive descrierea actelor primate la verificat si modul in care le-am primit. Acum doar adunarea generala poate lua o decizie. Problema este ca la prima convocare, au participat foarte putini membri.
Este tipic romanesc ce se intampla in unele asociatii, sunt foarte multi care gandesc ceva de genul..."ce ma intereseaza pe mine ca dau 10 lei pe luna timp de 6 luni, nu saracesc, ce reprezinta la mine 10 lei, un pachet de tigari, nu este mare paguba!", dar acesti bani cate zece lei pe luna de la 100 de apartamente inseamna 1000 pe luna si 6000 pe 6 luni, pe care unii infractori ii incaseaza fara bataie de cap, fara sa ii deranjeze nimeni.
Si asta se face cu "acordul" celor care nu se prezinta la sedinte, care "nu au timp" dar au bani!
@Dan1963
Am avut si eu o situatie similara ca a dvs tot in calitate de cenzor si o persoana inteleapta de pe acest forum mi-a dat urmatorul sfat:

Ca cenzor sunteti in echipa cu presedintele, administratorul si comitetul executiv. Discutati impreuna pentru a rezolva problemele, propuneti-le ce demersuri sa faceti impreuna...

Si asa si este... Eu am trecut peste acel impuls puternic de la inceput de a corecta lucrurile cu orice pret si poate ca a fost mai bine.
Faceti-i sa inteleaga ca nu au procedat bine, trageti-i de urechi cu rapoarte si observatii. In definitiv, important este se se corecteze lucrurile nu sa fie proclamat cineva vinovat.

In majoritatea asociatiilor s-au petrecut si se mai petrec nereguli. Oamenii de la conducere, desi ar trebui, in realitate nu intotdeauna cunosc sau inteleg toate aspectele ce tin de administrarea unei asocatii.

Cazul dvs e si mai simplu pentru ca problema e singulara. S=a gresit, asta e. Important e ca ati semnalat-o ati adus-o la cunostinata proprietarilor. Si chiar daca nu e legal, sfatul meu e sa fiti diplomat si sa lasati proprietarii sa aiba ultimul cuvant. Important este ca sa invatati din greseli si pe viitor sa mai aibe loc astfel de situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)
Destituire presedinte asociatie proprietari Elenapusa Elenapusa Cine poate decide si hotara, destituirea presedintelui, cenzorului si administratorului dintr o asociatie de proprietari? Daca avem dubii in calculul ... (vezi toată discuția)
Executare lucrari spatii comune in cadrul asociatiei de proprietari Dan1963 Dan1963 Care sunt actele care trebuiesc intocmite pentru executarea unei lucrari in cadrul asociatiei de proprietar? Respectiv proces verbal cu hotararea ... (vezi toată discuția)