avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare lucrari spatii comune in cadrul asociatiei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare lucrari spatii comune in cadrul asociatiei de proprietari

Care sunt actele care trebuiesc intocmite pentru executarea unei lucrari in cadrul asociatiei de proprietar?
Respectiv proces verbal cu hotararea comitetului sau adunarii in privinta executarii lucrarii, cum trebuie facuta alegerea executantului, deviz lucrare, etc. Doresc sa stiu care sunt documentele si procedurile obligatorii care trebuiesc urmate.
Cel mai recent răspuns: Dan1963 , utilizator 23:07, 30 Ianuarie 2015
Pentru raspuns la obiect este necesar sa precizati concret despre ce lucrare este vorba
Poate fi vorba despre o urgenta,situatie in care comitetul executiv decide executarea reparatiei,precizand si sursa de plata fon de reparatii
Pentru lucrarile de urgenta nu este necesara convocarea adunarii generale
Daca este vorba despre executie lucrare intretinere si reparatie parte comuna care necesita efort financiar sporit-peste limita fondului la indemana comitetului executiv,este necesara parcurgerea procedurii prin adunarea generala
HG nr 1588/2007 Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce Ia indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind regulile pentru ducerea Ia indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea asociatiei de proprietari;
c) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si pregateste desfasurarea adunarilor generale;
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire Ia consumurile aferente proprietatii comune, in conformitate cu actele normative in vigoare;
e) intocmeste sau propune planuni de masuni ai activitati, conform cu responsabiIitatile ce le revin, si urmareste realizarea Ior;
f) supravegheaza desfasurarea tuturor activitatilor din cadrul asociatiei de proprietari, in mod special situatia incasarilor si a pIatiIor lunare;
g) pentru realizarea scopului si a activitatiIor asociatiei de proprietari, angajeaza si demite personalul necesar, incheie si reziliaza contracte cu pensoane fizice/juridice;
h) isi asuma obligatii, in numele asociatiei de proprietari sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;
k) avizeaza documentele asociatiei de proprietari;
m) asiguna urmarirea comportarii in timp a constructiei, pe toata durata de existenta a acesteia;
n) gestioneaza situatiiIe exceptionaIe si de criza;
o) exercita alte atributii care i-au fost conferite prin hotararile adunarii generale;
s) analizeaza problemele ridicate de membrii asociatiei de proprietari si ia masuni pentru rezolvarea acestora, conform hotararii adunarii generale;
s) ia toate masurile pentru aducerea Ia starea dinaintea producerii evenimentului a zonei In care se efectueazã reparatii Ia partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza.
(2) Sedintele comitetului executiv se desfasoara lunar si sunt legal intrunite daca jumatate plus unu din numarul membrilor sai sunt prezenti. SedinteIe comitetului executiv pot fi convocate de presedintele asociatiei de proprietari sau de jumatate plus unu din numarul membrilor sal.

Art. 22. — (1) Activitatea de administrare a condominiului include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie.

(9) Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, seIectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatoribor economici care satisfac ceninteIe, in vederea executarii lucrarilor, conform legisIatiei In vigoare, potrivit art. 37 din Legea nr. 230/2007. In caz contrar, cheltuielile nu vor fi acceptate Ia plata
Este vorba despre o lucrare la ghena de gunoi, zugravirea si placarea cu faianta a acesteia.
Situatia in asociatie este mai complicata. Eu sunt cenzor de aproximativ 3 ani. Fostul presedinte a plecat din bloc si nu a dorit nimeni sa preia aceasta functie. La ultima adunare generala la care am participat nu s-a oferit nimeni, pentru ca peste o luna sa aflu de la administrator ca un membru al asociatiei a preluat aceasta functie fara sa se supuna la vot. Prima decizie luata de acesta a fost zugravirea si placarea cu faianta a ghenei de gunoi ( o initiativa buna dupa parearea mea). Problema este ca lucrarea este executata de un membru al comitetului nou infiintat in acelasi mod. Astazi am fost instiintat de catre administrator ca imi va aduce conventia civila pentru plata manoperei si pretul manoperei care este exagerat de mare, dar a fost deja platit. Nu s-a facut un deviz sau negociere a pretului manoperei pana acum, cand lucrarea este aproape terminata.
Eu consider ca actualul " presedinte" care este colonel in rezerva, are un mod dictatorial de a conduce, iar felul cum a decurs aceasta lucrare este o fraudare pe fata a asociatiei. Acesta este motivul pentru care doresc sa stiu care sunt procedurile pe care presedintele ar fi trebuit sa le urmeze. In plus implicarea membrilor asociatiei este foarte slaba, probabil ca vor incepe sa tipe cand vor simti la buzunare. Ce imi recomandati sa fac in calitate de cenzor pentru rezolvarea acestei situatii?
In conditiile in care reprezentantul legal al asociatiei de proprietari s-a autonumit-fara acordul participantilor la adunarea generala,pe cale de consecinta nu a fost respectata si nu a fost parcursa procedura legala de mandatare in functia de presedinte de asociatie
In conditiile in care presedintele autoinstalat a desfasurat acte si actiuni fara acordul comitetului executiv,dvs ca si cenzor aveti autoritatea si competenta in virtutea prerogativelor functiei si responsabilitatii de cenzor sa nu acordati viza pe documentele in baza carora s-a executat respectiva lucrare
Norma in vigoare prevede HG nr 1588/2007
Art. 22. — (1) Activitatea de administrare a condominiului include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie.

(9) Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, seIectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatoribor economici care satisfac ceninteIe, in vederea executarii lucrarilor, conform legisIatiei In vigoare, potrivit art. 37 din Legea nr. 230/2007. In caz contrar, cheltuielile nu vor fi acceptate Ia plata
Dan1963 a scris:
Ce imi recomandati sa fac in calitate de cenzor pentru rezolvarea acestei situatii?

Intocmiti o notificare catre presedinte si membrii comitetului in care aratati ca nu s-a respectat legislatia cu privire la alegerea presedintelui, cu privire la realizarea lucrarilor si alte incalcari ale legislatiei pe care dumneavoastra ca cenzor le stiti.
Solicitati intrarea in legalitate, in sensul organizarii legale a alegerii presedintelui si membrilor comitetului. Solicitati intrarea in legalitate prin intocmirea unei documentatii corecte a lucarilor in curs de finalizare (negociere, contract, garantii, receptie...).
Precizati ca nu o sa semnati, in calitate de cenzor nici un document, pana cand nu se intra in legalitate precizand ca aceasta notificare inseamna si demisia dumneavoastra pana la intrarea in legalitate a celor alesi sa gestioneze asociatia.
Multumesc, asa voi proceda, doar ca nu-mi voi da si demisia, pentru ca au mult tupeu si s-ar bucura. in plus ignora legile si administratora ia avertizat in privinta procedurilor, in plus a si adus o oferta care era de trei ori mai mica decat suma ceruta de membrul comitetului care a executat lucrarea. Acea suma era exact atat cat am considerat si eu ca face lucrarea. Astept sa-mi aduca conventia la semnat dupa care voi face notificarea pe care o voi pune si in cutiile de scrisori a tuturor membrilor impreuna cu o copie a conventiei. Poate in felul asta se vor trezi si membri asociatiei si vor participa la adunarea generala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate face un cenzor impotriva unui comitet executiv care nu respecta legea? Dan1963 Dan1963 Buna ziua, doresc sa deschid o discutie referitoare la posibilitatile cenzorului de a interveni in cazul in care constata ilegalitati din partea ... (vezi toată discuția)
Poate comitetul asociatiei de proprietari contrazice hotararea adunarii generale? husseincudop husseincudop Sunt proprietarul unei garsoniere situata la ultimul nivel .Timp de 2 ani am avut probleme cu acoperisul , acesta fiind spart iar asociatia a refuzat ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv dan61 dan61 Buna ziua,as dori sa-mi spuneti cine face parte din comitetul executiv, care sunt membrii care-l formeaza? (vezi toată discuția)