avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stagiul militar vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stagiul militar vechime in munca

Am lucrat cateva luni si apoi am fost incorporat in armata 05.01.1983-26.08.1984.Dupa aceea m-am reangajat la aceeasi uzina.Mare parte din aceasta perioada am efectuat-o in unitati militare de munca,din care vreo 7 luni in subteran.N-ar trebui sa primesc grupa I-a de munca macar pentru cele 7 luni ? Mai beneficiez de aceasta grupa destui ani,dar m-ar ajuta si lunile alea. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:25, 31 Martie 2015
Art.20 alin.2 din Legea nr.3/1977 : Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
...

Legea nr.3/1997 a fost abrogata la data de 01.04.2001 de Legea nr.19/2000 ... asadar, perioada respectiva constituie vechime in munca.

Legea nr.19/2000 a fost abrogata de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care prevede:
art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
....

Locul de munca in care v-ati desfasurat activitatea era incadrat in conditii deosebite sau speciale de munca ?
Am lucrat in conditii speciale.
Daca locul de munca era incadrat ca loc de munca in conditii speciale, atunci puteti solicita angajatorului eliberarea unei adeverinte.

Potrivit art. 126 din Hotarirea de Guvern nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, „adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca mavrodinioan mavrodinioan Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca armata se calculeaza la vechimea in munca? Multumesc. (vezi toată discuția)
Vechime in munca FlaviBoss FlaviBoss Buna ziua ! Am efectuat stagiul militar la 01770 unitate de munca Ramnicu Valcea .Vreau sa stiu daca perioada cat am lucrat poate fi considerata vechime in ... (vezi toată discuția)
Vechime mame in concediu crestere copil cristinayk cristinayk buna ziua! Ce se intampla cu vechimea in munca a unei femei in concediu crestere copil? Daca doi ani am lucrat, teoretic, prin contract de colaborare de ... (vezi toată discuția)