avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita datorie la intretinere
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita datorie la intretinere

Va rog sa-m spuneti care sunt modalitatile legale pentru a recupera o datorie la intretinere a unei familii care locuieste in acelasi bloc cu mine, in urmatoarele conditii:
- proprietarul apartamentului a decedat in urma cu 5-6 ani
- sotia si copiii mostenitori nu au deschis succesiunea si in plus sunt raspanditi in diverse tari, doar unul dintre copii locuieste aici impreuna cu sotia si unul din fii cu sotia si copilul acestuia (adica locuiesc aici cam 6 persoane)
- nu au mai achitat cotele de intretinere de cand a murit batranul
- cand datoria a ajuns la 30000 lei am dat-o in judecata pe sotia supravietuitoare (cea mai in varsta) si pana s-a terminat procesul s-au mai acumulat datorii de 20000 lei (din cote de intretinere si penalizari)
- avem hotarare judecatoreasca definitiva pentru suma de 30000 lei si continua procesul si pentru restul sumei.
Intrebarile sunt:
1. Putem sa-i executam silit ca sa ne recuperam banii in conditiile in care ei nu au facut succesiunea?
2. In ce termen de la prima pronuntare putem angaja un executor, avand in vedere faptul ca exista in lege notiunea de perimare a executarii silite?

Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns, avand in vedere complicatiile cazului.
O hotarare judecatoreasca poate fi pusa in executare silita in termen de 3 ani de la ramanerea ei definitiva. Puteti sa o puneti in executare dar nu puteti executa imobilul decat daca se face succesiunea la solicitarea dvs.

Cel mai probabil dvs confundati perimarea executarii cu prescriptia.
Incepeti executarea silita si in cadrul executarii formulati cerere de succesiune pentru a putea executa imobilul prin vanzare la licitatie . Sumele se pot recupera in termen de 3 ani de la ramanerea definitia a sentintei.
Executorul judecatoresc in baza titluiului executoriu,are competenta sa dispuna dezbaterea succesiunii
Problema consta ca mostenitorii pot alege sa nu accepte dezbaterea masei succesorale avand in vedere debitul existent,astfel incat exista posibilitatea ca debitul sa nu fie recuperat
Multumesc pentru raspuns, Gerberga.
Eu nu am cunostinte juridice astfel incat nu inteleg unii termeni din legislatie. Cand am vorbit de perimare ma refeream la art. 696 al. 1 din Noul cod de procedura civila care precizeaza:

"(1) În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perima de drept."


Se afla asociatia noastra de proprietari in situatia de a se perima executarea, daca lasam sa treaca 6 luni de la pronuntarea sentintei judecatoresti prin care familia respectiva a fost obligata sa achite suma catre asociatie?

Multumesc dn nou pentru raspuns!
Multumesc pentru raspunsul incurajator, cazacuioana!
Multumesc pentru raspuns, ynocentta!
Ultima modificare: Duminică, 22 Martie 2015
gi-jane2, moderator
Nu e vb de perimare, nici nu ati pus in executare hotararea, deocamdata nu are ce sa se perime.
Pe femeie ati actionat-o in judecata in calitate de proprietar, nu ?

Alte discuții în legătură

Perimare executare silita n.c.p.c. mircea_1973 mircea_1973 Buna ziua! Art .696 C.proc.civ. prevede urmatoarele; În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un ... (vezi toată discuția)
Executare silita cristian1963 cristian1963 Un executorul judecatoresc mi-a trimis o somatie pentru o rovinieta in data de 18.02.2013 pe care nu am platit-o. Luna aceasta (octombrie 2014), mi-a trimis ... (vezi toată discuția)
Perimare executare silită vartopeanu vartopeanu Buna seara,as vrea să știu și eu când intervine prescriptia executării silite sau perimatea acesteia.Va mulțumesc. (vezi toată discuția)