avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se mai poate face ceva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se mai poate face ceva?

Pe 18.11.2008 am primit un preaviz, prin care eram instiintata urmatoarele :"ca urmare a dificultatilor economice, scaderea comenzilor de pe piata si necesitatea rationalizarii cheltuielilor locul de munca ocupat de dumneavoastra...se desfiinteaza". A urmat decizia de incetare a contactului individual de munca, incepand cu data de 05.01.2009.
Desi eram sigura ca nu "dificultatile economice" erau cauza, ci cerintele mele in privinta respectarii legalitatii si a drepturilor salariatilor, avand in vedere "criza economica", care tocmai isi flutura stindardul, am lasat lucrurile asa cum erau.
Iata insa ca intr-un articol de saptamana aceasta, al unui ziar local, apare o informatie surprinzatoare. Pe parcursul anului 2008, societatea a obtinut un profit de 1.45 milioane de Ron, la o cifra de afaceri de 12,85 milioane Ron. Am asadar confirmarea ca doar motive subictive au dus tocmai la desfiintarea postului pe care il ocupam.
Intrebarea mea este daca pot face ceva in apararea drepturilor mele, data fiind situatia relatata, prin invocarea art.65, al.2 din Codul muncii, care spune ca "desfiintarea trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa".
Multumesc din suflet celor care vor avea rabdare sa citeasca aceasta relatare. Cu mii de multumiri celor care isi vor da o parere.
Cel mai recent răspuns: miha58 , utilizator 13:35, 21 Iunie 2009
Daca mai sunteti in termenul de prescriptie de introducere a contestatiei la decizia de concediere, atunci puteti introduce o astfel de cerere la Tribunalul Judetean in a carui raza aveti domiciliul.
Termenul este de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere ....
Pai tocmai asta e problema, ca au trecut cele 30 de zile. La momentul la care mi s-a desfacut contactul nu stiam care este situatia economica a societatii. Credeam ca ea e precara. Acum am aflat ca lucrurile nu stateau asa, si ca a fost doar un pretext pentru a scapa de cativa salariati incomozi, mai precis 3.
S-ar putea incerca o cerere de repunere in termen ... dar pentru asta ar trebui sa dovediti ca ati fost impiedicat printr-o imprejurare mai presus de vointa dvs. In caz contrar, cererea dvs de contestare a deciziei de concediere va fi respinsa ca fiind prescrisa.
Pai ce ar fi trebuit sa fac, sa cer un bilant contabil, o copie dupa contul de beneficii/pierderi...Am fost convinsa ca situatia e proasta... Si am aflat abia acum, dintr-un articol de ziar ca lucrurile nu stateau asa, si ca beneficiul a fost substantial. Patronul a luat dividende intr-un an cam 75% din valoarea capitalului social la momentul cumpararii.
1."Desfiintarea trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa" nu inseamna numai dificultati economice si financiare. Poate insemna si o restructurare a organigramei, o reevaluare a angajatilor si constatarea ca se poate face aceeasi treaba cu mai putini oameni.
2. Vreau sa spun ca faptul ca unitatea a obtinut profit nu poate constitui un motiv de contestare a deciziei de concediere.
Ma gandesc ca poate acest profit a fost obtinul dupa ce a concediat mai multi salariati si astfel a mai redus din cheltuieli.
3. Vedeti ca in preavizul pe care vi l-a dat scrie si "necesitatea rationalizarii cheltuielilor". Aceasta necesitate fiind data de criza economica.
4. Cu cele de mai sus am vrut sa va pun in tema ca sa vedeti ca aveti sanse mici de reusita. Angajatorul este cel mai in masura sa stie ce schimbari poate face in firma lui pentru ca aceasta sa fie profitabila.
5. Daca doriti actionarea angajatorului in judecata o puteti face asa cum v-au sfatuit colegii mei.
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Concediere ilegala, actiune in instanta tata1234 tata1234 Buna! Daca ma poate indruma cineva, cu sfaturi, un link pe net, cu orice. Am fost concediata pe nedrept, prin desfiintare postului, cea ce nu corespunde ... (vezi toată discuția)
Cum se poate anula in instanta o decizie de concediere individuala bazata pe ,,desfiintare post,,? zemanova zemanova Buna, unui coleg din firma i s-a desfiintat postul pe motiv de reorganizare a structurii administrative, fara probleme financiare sau de alta natura a ... (vezi toată discuția)
Concediere ContSters48919 ContSters48919 impotriva unei decizii de concediere din motive ce nu tin de persoana anjajatului, concediere prin desfiintare post , ce argumente s-ar putea aduce in ... (vezi toată discuția)