avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ce se intampla daca faci misto de politie?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ce se intampla daca faci misto de politie?

Buna ziua!
Astazi eram in fata liceului unde invat, unde in fiecare seara este prezenta politia locala pentru asigurarea ordinii publice..Cum spuneam, eram in fata liceului, iar un agent ma intreaba "tu ce cauti aici?" la care eu intreb pe un ton sa zic asa mai sictirist "dar ce, n-am voie?" la care acesta vine la mine si ma ia de haina si ma trage langa masina si imi zice sa prezint un act de identitate, ii spun ca nu am si a zis ca trebuie sa ma duca la sectie pentru legitimare. Ma urc in masina si acesta incepe sa imi tina o morala si imi da voie sa plec.
Intrebarea mea este: Are voie acel agent sa ma legitimeze doar pentru faptul ca am pus o intrebare in sictir? Ce sanctiuni pot primi pentru un astfel de comportament?
Din ceea ce relatați văd fapta dvs. ca fiind contravenție, constând în refuzul de a vă legitima (Legea 61/1991) . Dar nu cred că poate fi vorba de sancțiuni din moment ce vi s-a dat drumul. Sancțiunea primită, dacă poate fi numită așa, este morala pe care v-a ținut-o, un fel de mustrare dcă vreți, pentru că el era totuși cineva care se afla acolo pentru a vă asigura liniștea și siguranța, iar dvs. i-ați vorbit nepoliticos. Poate pe viitor veți fi mai înțelept atunci când aveți vreo interacțiune cu poliția sau cu un alt funcționar.Anumite fapte, gen amenințare sau prin absurd, lovirea lui poate fi încadrată la infracțiunea de ultraj.
Iar actul de identitate trebuie să fie la purtător ca regulă, într-un loc de unde să fiți sigur că nu poate fi pierdut.
Cires a scris:

Are voie acel agent sa ma legitimeze doar pentru faptul ca am pus o intrebare in sictir?

Politia are autoritatea si competenta sa legitimeze persoane
In conditiile in care politia se afla la unitatea scolara cu scopul de a asigura siguranta elevilor si ordinea publica ,este regretabil ca dvs ca si elev ati inteles sa aveti un comportament neadecvat ,nu ati respectat atat uniforma si gradul si ati avut un dialog nepotrivit utilizand o intrebare in sictir
Este de preferat sa respectati toate persoanele ,in special pe acelea care va asigura siguranta
Incercati sa faceti distinctie intre corpul de amici si restul persoanelor cu care veniti in contact si nu va comportati cu organele legii la fel cum va manifestati si va exprimati in cercul de prieteni
Multumesc, dar nu aveam nevoie de niste reguli de politete despre cum sa ma port cu organele de politie, ci de sanctiunile ce pot fi primite si o lege referitoare la aceasta fapta comisa de mine (vorbitul in sictir).
Avand in vedere cum ati inteles sa va comportati fata de reprezentantul politiei ,poate ar trebui sa considerati ca aveti nevoie de niste reguli de politete despre cum sa ma port cu organele de politie, si nu numai fata de acestia
Daca nu au fost solicitate datele dvs de identitate,posibil ca politia sa nu se complice sa desfasoare alte demersuri
Fapta dvs poate fi incadrata sub incidenta L nr 61/1991
Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
2) constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, in scopul de a savarsi actiuni ilicite, contrare ordinii si linistii publice si normelor de convietuire sociala, precum si actele de incurajare sau sprijinire, sub orice forma, a unor astfel de grupuri de persoane, care incita la dezordine sociala;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act pentru legitimare bogeanua bogeanua Pentru a ma legitima pe strada in fata reprezentantilor institutiilor statului (politie, jandarmerie, politia comunitara...) pot folosi copie dupa actul de ... (vezi toată discuția)
Legitimarea la domiciliu de catre politie pongonel pongonel Au sunat la interfon 2 politisti pe care din prima i-am intrebat care este motivul contactului. Nu au dorit sa precizeze insistau ca sunt politisti . La usa ... (vezi toată discuția)
Controlat de politie la metrou... Robert274 Robert274 Salutare! În cursul zilei de azi am fost oprit la stația de metrou Piata Unirii de către 2 polițiști pentru a fi legitimat. Nu mi s-au prezentat, iar la ... (vezi toată discuția)