avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie extinctiva penalitati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie extinctiva penalitati

Prin contractul de antrepriza incheiat la data de 01.06.2010 societatea FA, care castigase licitatia pentru construirea autostrazii de centura din jurul Municipiului Cluj-Napoca a convenit cu societatea Eurom specializata in proiectarea de lucrari de infrastructura, ca aceasta din urma sa proiecteze integral autostrada. Obligatia principala a Eurom era de a “preda proiectele complete in conformitate cu scadentarul prevazut in Anexa 6.”. Avand in vedere complexitatea lucrarii, prin Anexa 6 la contract s-a prevazut ca proiectele vor fi predate de catre Eurom catre FA la date diferite din perioada 01.11-31.12.2011 (in anexa se arata data la care trebuie predate fiecare lot). Fiecare predare privea un lot determinat de proiecte, al carui pret trebuia platit in 5 zile de la predare (pretul era indicat in Anexa 6 in dreptul fiecarui lot). Prin clauza 3 din contractul de antrepriza s-a prevazut ca, in caz de intarziere la predarea unui lot, Eurom urma sa plateasca o suma de 0,5% din valoarea aceui lot (astfel cum era aratata in Anexa 6) cu o limita de 10% din aceasta valoare (corespunzand unui numar de 20 de zile de intarziere).
Eurom a predat loturile in perioada 01.03-30.04.2012. La data de 15 decembrie 2014 FA a introdus impotriva Eurom o actiune arbitrala , la Tribunalul arbitral de pe langa Camera de Comert si Industrie de la Paris (potrivit clauzei arbitrale din contract), cerand obligarea Eurom la plata sumei de 600.000 de lei, reprezentand penalitatie de intarziere datorate de Eurom potrivit contractului. Eurom s-a apparat invocand prescriptia extinctiva. FA a aratat ca prescriptia extinctive nu poate fi discutata in cadrul unui proces arbitral, ci doar in cazul unei actiuni formulate la instanta de judecata.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:04, 21 Martie 2015
De principiu,prescriptia extinctiva poate fi invocata in fata oricarei instante, indiferent ca,este vorba de o instanta judecatoreasca de drept comun sau,o Curte de Arbitraj.Sunt necesare mai multe detalii, de exemplu, care este dreptul material aplicabil,dreptul roman(Noul Cod Civil) sau alt drept material(Codul Civil Francez)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract in conditii lump sum andr33apn andr33apn Care sunt prevederile unui contract in conditii lump sum? Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Cum inchei un contract de prestari servicii? nicolaecostel nicolaecostel Buna ziua, sunt nou pe acest site util si am nevoie de un ajutor de la dumneavoastra. De curand am deschis impreuna cu cineva o societate ce ofera servicii de ... (vezi toată discuția)
Receptie apartament in imobil nou dupa achitarea pretului FlorinSI FlorinSI Buna ziua. Pe 29 mai trebuie sa semnez contractul de v/c al unui apartament in imobil nou. Dezvoltatorul propune ( ca asa practica) sa faca predarea ... (vezi toată discuția)