avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Legal - sistem supraveghere video firma, accesul ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Legal - sistem supraveghere video firma, accesul directorului prin telefon

Siguranta la locul de munca inseamna si supraveghere video.
Dar in ce lege pot gasi : managerul institutiei are "voie" sa aiba acces permanent,prin soft instalat pe telefonul personal, la supravegherea institutiei
( institutie publica / stat )
Daca conducatorul institutiei face asa ceva incalca grav legislatia in domeniu deoarece colectarea, înregistrarea, stocarea, utilizarea, transmiterea, dezvăluirea sau orice alte operaţiuni de prelucrare a imaginilor prin mijloace de supraveghere video, care permit identificarea directă sau indirectă a persoanelor fizice, reprezintă operaţiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal ce intră sub incidenţa prevederilor Legii nr. 677/2001.

Instalarea şi utilizarea sub aspect tehnic a echipamentelor şi elementelor componente ale sistemului de supraveghere video se realizează numai în conformitate cu reglementările legale în vigoare..
Prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video nu se poate efectua decât pe baza consimţământului expres şi liber exprimat al acestora, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate.

Iar persoanele fizice sau juridice care desfasoara activitati de supravegere video pot face acest lucru numai pe baza licentei eliberate de Inspectoratul General al Politiei Romane, reinnoita la fiecare 3 ani, si cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informatii
Multumesc pentru raspuns.
Puteti sa-mi spuneti concret la ce lege, ce articol din lege
sa ma duc
sa ma lamuresc .
LEGE nr. 333 din 8 iulie 2003 actualizată
privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor


Art. 32
(1) Persoanele fizice sau juridice pot desfăşura activităţi de proiectare, instalare, modificare sau întreţinere a componentelor sau sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prelungită la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.

Art. 34
(1) Persoanele fizice sau juridice pot desfăşura activităţi de proiectare, instalare, modificare sau întreţinere a componentelor sau sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prelungită la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.

Art. 35
(1) Societatilor specializate in domeniul sistemelor de alarmare le sunt interzise culegerea de informatii, inregistrarile audio sau video care excedeaza obiectului de activitate pentru care li s-a acordat licenta, precum si instalarea de echipamente disimulate care sa le permita executarea acestor activitati.

ART. 58
Desfasurarea de activitati de paza sau protectie, de proiectare, producere, instalare si intretinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fara atestat sau fara licenta de functionare prevazuta de lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.


DECIZIE nr. 52 din 31 mai 2012 a Preşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video

Art. 1
(1) Colectarea, înregistrarea, stocarea, utilizarea, transmiterea, dezvăluirea sau orice alte operaţiuni de prelucrare a imaginilor prin mijloace de supraveghere video, care permit identificarea directă sau indirectă a persoanelor fizice, reprezintă operaţiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal ce intră sub incidenţa prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Imaginile referitoare la persoane identificate sau identificabile, prelucrate prin
mijloace de supraveghere video, pot constitui date cu caracter personal:
a) chiar dacă nu sunt asociate cu datele de identitate ale persoanei sau
b) chiar dacă nu conţin imaginea persoanei filmate, ci alte informaţii de natură să conducă la identificarea acesteia ( ex: numărul de înmatriculare al vehiculului);
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică indiferent de suportul utilizat pentru prelucrare, de tehnica utilizată sau de tipul de echipament.
Art. 2
Instalarea şi utilizarea sub aspect tehnic a echipamentelor şi elementelor componente ale sistemului de supraveghere video se realizează în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
Art. 3
Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează cu respectarea regulilor generale prevăzute de art. 4 din Legea nr. 677/2001, cu modificările şi completările ulterioare, în special a principiului proporţionalităţii scopului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii instalare sistem supraveghere video cercetasul cercetasul In urma mai multor spargeri pe scara blocului , noi locatarii, dorim sa instalam un sistem TVCI, dar de catre noi si nu o firma specializata. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere supervisor6679 supervisor6679 buna seara,o intrebare,este legal ca un restaurant sa aiba camere de supraveghere [mascate] fara o informare prealabila a clientilor? ce risca patronul in ... (vezi toată discuția)
Legislatie sistem camere supraveghere c_demian c_demian Buna ziua! As vrea sa stiu daca o societate comerciala poate apela la angajati proprii pentru a instala/intretine un sistem de supraveghere video in ... (vezi toată discuția)