avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare conditii speciale de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare conditii speciale de munca



Apelez la experienta dvs. in speranta clarificarii situatiei mele privind pensionarea anticipata cu clauza de reducere a varstei de pensionare.
Am lucrat in perioada oct.1978-12.1984 la Institututul de Reactor Nuclear Energetic -Pitesti( Mioveni);
In perioada 1990 – 1992 – Institutul s-a reorganizat astfel incat Arhiva sectiei unde am lucrat a fost preluata de ICN ( Institutul de combustibil nuclear) iar sectia unde am lucrat a fost preluata ( pastrand domeniul de activitate in mare parte , retehnologizind-se) de catre FCN ( Fabrica de combustibil nuclear)devenind din 1992, institutie nou infiintata cu personal nou si care are avizul de incadrare in conditi speciale
In vederea depunerii dosarului de pensionare cu reducerea varstei de pensionare am solicitat Adeverinta pentru categoria de munca la ICN –care a preluat arhiva si care mi-a eliberat o adeverinta din care reiese ca am lucrat:
- primele 3 luni de la angajare in conditii deosebite , grupa II de munca , cf. Ordinului 50/1990
si
- 5 ani si 10 luni in grupa I, procent 100% in baza legii 263, art.29 , avizului CNCAN , in conformitate cu ordinal 50/1990 punctul 4 anexa 1.
Avand in vedere in vedere faptul ca locul de munca se incadreaza la conditii speciale conform legii 263/2010 art. 30 aliniatul 1, am solicitat specificarea acestui lucru in adeverinta . Solicitarea mea a fost refuzata pe motivul ca ICN nu are aviz de conditii speciale ( deoarece ICN nu este unitate cu conditii speciale de munca conf. noului domeniului de activitate –desi eu am lucrat perioada mentionata in conditiile speciale ale Inst.Reactor Nuclear Energetic- chiar daca acesta ulterior a fost preluat de catre ICN) ) si nu se poate .
Intrebarea mea este cum se poate rezolva acest lucru deoarece locul meu de munca se incadreaza la art.30 aliniatil 1, punctual b )- exploatare si prelucrare materii prime nucleare zonele I si II, iar acest lucru nu tine de avizul ICN-lui care nu lucreaza in aceleasi conditi de munca.

Va multumesc
Cu stima
Fotea Filofteia
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:22, 24 Martie 2015
Pentru a putea sa fie mentionata in adeverinta primita (cu semnatura si stampila), activitatea de exploatare si prelucrare materii prime nucleare zonele I si II (mai precis asa cum este denumit actualul loc de munca), trebuie sa fie mentionata in anexa 2 la Legea nr,263/ 2010 (ca loc de munca), dar si in anexa 3 ca firma (ICN).
La data incadrarii firmei FCN in conditii speciale, locul dvs. de munca facand acum parte din aceasta firma, pentru a putea beneficia de conditii speciale, trebuia sa apara si mentiunea ICN in anexa 3 si locul de munca in anexa 2.
Poate fi considerata o scapare a actualei firme, fapt ce poate fi constatat doar de catre instanta de judecata care poate da o hotarare in acest sens. Pentru a da o hotarare, instanta poate dispune o expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii si daca se vor constata aceleasi conditii de munca puteti primi o hotarare favorabila dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa de munca petrescucornelia petrescucornelia Intre aprilie 2001 si 31.12.2013 am lucrat intr-un laborator de radiologiecu risc radiologic III (conditi deosebite).Am vreun beneficiu la pensie? (vezi toată discuția)
Recunoastere grupa i de munca de angajator elizal elizal Am desfasurat activitate in mediul toxic (caravana MRF) in care era instalat un aparat Roentgen, timp de 5 ani , din 1976- 1981, timp efectiv llucrat la locul ... (vezi toată discuția)
Aflarea grupei de munca ContSters208072 ContSters208072 buna ziua si multumesc anticipat. ma adresez in numele tatalui meu care vrea sa se pensioneze. a lucrat in perioada 1977-1994 ca technician principal la ... (vezi toată discuția)