avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obtinerea cetateniei romane a copilului cu mama ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obtinerea cetateniei romane a copilului cu mama cetatean roman

Sunt cetatean roman care locuieste in Danemarca si care inca se afla in posesia unui buletin de identitate romanesc. Am un copil nascut in danemarca, al carui tata este cetatean kenian. Tatal nu locuieste in Danemarca. Conform legislatiei daneze, la nastere mama declara numele celuilalt parinte, iar pe baza de acte se stabileste paternitatea copilului. Deci tatal este trecut in certificatul de nastere al copilului. De asemenea copilul este in custodia mea. Tatal nefiind in Danemarca, custodia se acorda numai mamei, urmand ca tatal sa depuna cerere pentru a avea la randul sau custodia copilului. Pe baza custodiei oferite de statul danez, am mers la ambasada sa obtin certificat romanesc si pasaport romanesc pentru copil. Am fost refuzata pentru ca au cerut ca tatal sa fie prezent sau tatal sa trimeata imputernicire sau sa am sentinta judecatoreasca irevocabila. Intrebare: daca eu am custodia copilului, de ce ambasada romaniei nu tine cont de documentele daneze? Care este legislatia in astfel de cazuri? Este posibil sa ignori un document intocmit intr-un alt stat? Repet, eu si tatl copilului nu suntem casatoriti si locuim unul in Kenia si altul in Danemarca. Nu primeste copilul cetatenia mamei?
Cel mai recent răspuns: Zawadi , utilizator 21:54, 25 Martie 2015
Dacă sînteţi cetăţen român cu domiciliu în străinătate, CRDS, şi aveţi un certificat de naştere al copilului, emis de Primăria localităţii unde aţi născut în Danemarca, pentru a obţine un certificat românesc al copilului, trebuie să vă adresaţi la Serviciul de Stare civilă de la ultimul loc de domiciliu din România, personal sau prin împuternicit cu procură specială.Adică să împuterniciţi cu procură specială o persoană din România care să vă depună toate actele pentru transcrierea certificatului de naştere eliberat în Danemarca, la Serviciul de Stare civilă, al domiciliului din buletin.Puteţi solicita informaţii cu privire la actele necesare pentru aceasta, telefonic la starea civilă, de la domiciliu din buletinul românesc.
nu am cum sa plec cu copilul, nu i se ofera act de iesire; ce legislatie se aplica unui tata cetatean strain cu care am un copil, iar copilul este in custodia mea? de ce nu este lasat copilul sa iasa din danemarca? exista un cod romanesc unde pot citi asa ceva?
Copilul are cetatenia romana prin insasi faptul ca este nascut din cetatean roman. Dvs. scrieti ca aveti custodia copilului. Aceasta ati obtinut-o la judecatorie? Este sentinta dvs. ramasa definitiva? Puteti traduce sentinta cand va prezentati la aut.romane de la ambasada. Imi vine greu sa cred ca aut.romane din Danemarca nu au cunostinta despre modul cum se obtine custodia copiilor si modul in care arata o sentinta de autoritate parinteasca. Pe de alta parte nu au niciun motiv pentru care sa nu va ajute, doar sunteti romani. Sigur trebuie sa mergeti la judecatorie si sa va judecati.Ori sotul dvs. va poate face o declaratie la notarul din Kenia, apostilata in care sa declare ca este de acord sa-i faceti pasaport copilului si sa plecati cu el in Romania.
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2015
Justitiarul711, utilizator
[ Certificatul romanesc oricum il puteti face la ambasada.


Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2015
Justitiarul711, utilizator
eu si tatal copilului nu suntem casatoriti, custodia copilului fiindu-mi acordata automat aici, tatal nefiind prezent; el poate sa faca cerere sa ii se acorde custodia copilului; lucru care se va intampla candva in viitor, darpana atunci am nevoie de acte pentru copil; de la administratia de stat am documente din care reiese ca am custodie unica a copilului; la ambasada din pacate nici nu au vrut sa se uite pe foaie, desi am prezentat-o; mi s-a spus din start ca trebuie sa fie tatal acolo sau sa imi dea imputernicire sau sa obtin sentinta judecatoreasca irevicabila din Romania; sentinta nu doresc pentru ca tatal copilului vrea sa aiba custodie si vrea sa locuim impreuna; consulul roman la Copenhaga nu are probabil cunostinta de multe de aceea mi-a intors spatele si a plecat; am calatorit 400 de km pana acolo, cu un copil de 5 luni, plecata de la 5 dimineata, iar la ambasada nici nu au vrut sa auda de custodia oferita de statul danez; oei consului nu stie nimic, ori e de rea credinta;
Multumesc de mesaj.

Alte discuții în legătură

Recunoastere divort, schimbare nume joana72 joana72 Buna ziua, Am o intrebare: Eu locuiesc in Danemarca de 10 ani, dar mi-am pastrat cetatenia romana, nu sint cetatean danez. In 2002 m-am casatorit cu ... (vezi toată discuția)
Acte căsătorie Claus1988 Claus1988 Buna ziua , locuiesc in Danemarca cu domiciliu rămas pe buletin in România , in Danemarca m-am căsătorit cu o cetățeana de origine ucraineana care in ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)