avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... recunoastere divort, schimbare nume
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

recunoastere divort, schimbare nume

Buna ziua,
Am o intrebare:
Eu locuiesc in Danemarca de 10 ani, dar mi-am pastrat cetatenia romana, nu sint cetatean danez.

In 2002 m-am casatorit cu cetatean danez, si am schimbat numele de familie.
Casatoria a fost inregistrata si in Romania in 2003/2004 fiindca pasaportul expira si trebuia sa-mi fac unul nou. Am obtinut si buletin romanesc nou.
Din pacate am divortat , si divortul s-a pronuntat in Danemarca , fara prezenta fostului sot , in 2011, si am pastrat numele fostului sot, din motive practice.

Va contactez , fiindca doresc sa ma casatoresc din nou, si as vrea sa schimb numele dupa noul sot.
Este o situatie dificila pentru ca nu stiu cum am sa procedez cind imi voi face un pasaport nou.
Trebuie sa-mi inregistrez divortul si a doua casatorie in Romania, unde si cum se face?

Sper ca am reusit sa explic situatia , imi cer scuze ca este atit de complicat.
Astept cu multa nerabdare un eventual sfat de la Dvs. Multumesc

Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 22:38, 8 Septembrie 2012
Pentru a va putea casatorii a 2-a oara veti avea nevoie de adeverinta de cutuma eliberate de autoritatile romane de la locul dvs. de nastere din care sa rezulte ca indepliniti coditiile pentru a va recasatorii. Dar, pentru aceasta va trebui sa solicitati autoritatilor romane de la locul casatoriei inscrierea divortului in actele de stare civila romane-actele de nastere si casatorie-. Pentru aceasta trebuie ca sentinta de divort sa fie definitiva si irevocabile si mai ales sa fie si apostilata. Daca din sentinta nu rezulta ca in urma divortului ati ramas pe numele sotului va trebui sa dati o declaratie pe proprie raspundere. Puteti sa imputernicit pe cineva prin ambasada, consulat sau notar cu apostila de la Haga, care sa va ajute in sensul de a se prezenta la primarie in vederea depunerii actelor si solicitarii inscrierii divortului pe marginea actului de casatorie si nastere. Atentie, termenul este de 30 zile, uneori dureaza chiar si 45 de zile, deoarece in astfel de cazuri se solicita avizul DEPABD Bucuresti.Dupa obtinerea aprobarii de la Bucuresti si dupa inscrierea mentiunii de divort, solicitati adeverinta anexa 9 de la locul de nastere la fel personal sau prin imputernicit. Daca sunteti nascuta intr-o alta localitate mai indepartata de cea de domiciliu puteti depune cererea la primaria de domiciliu. Daca va casatoriti din nou in Danemarca va trebui din nou sa solicitati inscrierea certificatului la ambasada sau consulat, ori transcrierea sa la ultimul loc de domiciliu din Romania. Numai dupa ce aveti noul certificat romanesc puteti solicitata un alt pasaport.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea cetateniei romane a copilului cu mama cetatean roman Zawadi Zawadi Sunt cetatean roman care locuieste in Danemarca si care inca se afla in posesia unui buletin de identitate romanesc. Am un copil nascut in danemarca, al carui ... (vezi toată discuția)
Acte căsătorie Claus1988 Claus1988 Buna ziua , locuiesc in Danemarca cu domiciliu rămas pe buletin in România , in Danemarca m-am căsătorit cu o cetățeana de origine ucraineana care in ... (vezi toată discuția)
Pasaport expirat Black3yes Black3yes Buna! Sper ca ma poate ajuta cineva pentru ca am cateva intrebari si la consulatul roman nu primesc raspuns. Locuiesc de 10 ani in Germania, am fost aici ... (vezi toată discuția)