avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport expirat
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport expirat

Buna! Sper ca ma poate ajuta cineva pentru ca am cateva intrebari si la consulatul roman nu primesc raspuns.
Locuiesc de 10 ani in Germania, am fost aici casatorita si divortata. Divortul nu l-am recunoscut in Romania pentru ca nu am stiut.
Mie imi expira pasaportul (buletin nu am) pe data de 22.09.2013 si fara recunoasterea divortului nu pot sa imi depun actele pentru un nou pasaport.
Sper sa ajung saptamana viitoare la München pentru depunerea actelor recunoasterii divortului dar totusi nu reusesc sa-mi depun actele pentru un nou pass pana pe data de 22.
Pb e ca eu trebuie sa nasc pe data de 20 si trebuie sa predau la servici copie dupa un pasaport nou. Poate sa imi zica cineva daca de la consulat poate sa-mi dea vreu act pana cand voi avea un pasaport nou? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 22:05, 19 Septembrie 2013
Nu au ce act sa va dea in afara pasaportului - singurul document cu poza pe care l-ati putea cere ar fi un titlu de calatorie care nu va poate fi de folos.
Faceti un efort si rezolvati cu inscrierea divortului, nu poate dura mult. Aveti detalii aici:
[ link extern ]

Odata inscris divortul puteti solicita un pasaport simplu temporar, cu valabilitate de un an. Se elibereaza repede (atentie, trebuie programare):
[ link extern ]

Dupa ce treceti de eveniment puteti face cerere pentru un pasaport electronic - important este sa aveti actul in perioada imediat urmatoare.
Va multumesc pentru raspuns, am inteles doar ca pana acum nu am reusit sa-mi inscriu divortul, am avut o sarcina dificila si am fost mai mult in spital decat acasa. Trebuie sa mai apostilez un act si dureaza o saptamana. Inregistrarea divortului se poate doar cu pasaport valabil iar al meu expira pe data de 22. Am incercat in zadar sa iau legatura cu Consulatul dar nu primesc nici un raspuns. Fara pasaport nu pot imregistra divortul in Romania si fara inregistrarea divortului nu primesc pasaport nou. Nu mai stiu ce sa fac, sunt disperata. Stiti dvs cumva ce se intampla daca e expirat pasaportul inaintea inregistrarii divortului? Va multumesc!
Daca va expira pasaportul inainte de a apostila sentinta nu mai aveti ce face altceva decat sa va luati titlu de calatorie si sa veniti in tara, la ultimul loc de domiciliu, atat pentru inregistrarea divortului cat si pentru obtinerea unui nou pasaport CRDS.
Va trebui sa va faceti o carte de identitate provizorie, sa mergeti la Starea Civila, la Serv. Pasapoarte... pacat ca din cauza apostilei o sa va complicati atat de mult in conditiile in care bebelusul are nevoie de dvs. 24 din 24 :(

Totusi mi se pare mult o saptamana pentru aplicarea apostilei, chiar nu puteti face cuiva o procura sa mearga in locul dvs. la autoritatile care o aplica?
Cautati un avocat daca cei apropiati nu pot face asta, mi se pare ultima solutie.
Fara apostila pe sentinta nu faceti nimic. Mai aveti posibilitatea de a solicita inscrierea mentiunii de divort , pe langa cea de a depune actele la ambasada/consulat, si aceea de a le depune direct in tara. Nu este necesar sa veniti dvs.in tara pentru inregistrarea sentintei de divort la starea civila. Incercati sa faceti o procura la ambasada, pe baza titlului de calatorie, prin care sa imputerniciti o persoana din Romania care sa se prezinte la primarie si sa solicite in numele dvs. inregistrarea sentintei de divort pe marginea actului dvs. de casatorie, si poate asa macar va scutiti de un efort in plus, mai ales ca va aflati in ultima luna de sarcina. Problema este ca aceasta cerere insotita de sentinta de divort apostilata , in original, eliberata de aut. germane, de traducerea in limba romana, precum si de copii dupa certif. dvs. de nastere, de casatorie precum si declaratia dvs. cu privire la numele dvs.si al sotului dupa dvort daca acesta nu este mentionat in sentinta germana, precum si la faptul daca aveti sau nu copii din casatorie, trebuie sa fie inaintata de functionarul de stare civila de la locul transcrierii casatoriei dvs.in Romania, spre aprobare DEPABD Bucuresti, iar aprobarea vine undeva in termen de 30 de zile. Asa ca sunteti cam pe ultima suta de metri, din pacate nu exista prea multe solutii de urgentare.
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere divort, schimbare nume joana72 joana72 Buna ziua, Am o intrebare: Eu locuiesc in Danemarca de 10 ani, dar mi-am pastrat cetatenia romana, nu sint cetatean danez. In 2002 m-am casatorit cu ... (vezi toată discuția)
Certificat naștere copil născut in germania bogdanponline bogdanponline Salutari. Doresc și eu câteva lămuriri dacă se poate să mă ajute cineva. Eu și soția mea locuim în Germania ,doar eu lucrez, și de cinci luni avem un ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate rita2121 rita2121 Buna ziua si bine vam gasit. am si eu o intrebare in legatura cu buletinul ... m-am casatorit acum in anul 2012 si acum Luna vitoare este divortul. noi ne-am ... (vezi toată discuția)