avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Rezerva legala microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Rezerva legala microintreprindere

O societate comerciala microintreprindere la sfarsitul anului are un profit de 130 lei iar cheltuiala anuala cu impozitul micro de 6150 lei. Cum se poate constitui rezerva legala in acest caz?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. , Contabil 00:10, 28 Martie 2015
In practica economica, profitul are cel putin doua "dimensiuni": una contabila si una fiscala. Conform Legii 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, din profitul contabil brut al societatii se preia, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
La microintreprinderi (din punct de vedere fiscal microintreprinderi), cuantumul cheltuielilor nu are nicio relevanta. Legea societatilor comerciale nu tine cont de vectorul fiscal.
Prin urmare, la o microintreprindere profitul contabil brut va fi cel rezultat prin scaderea cheltuielilor cu impozitul pe venit (care aici este o cheltuiala ca oricare alta).
D-voastra veti inregistra 129=1061 - 40 lei (la un capital de 200 lei).

Plafoanele de deductibilitate fiscala nu se aplica decat la societatile platitoare de impozit pe profit, nu pe venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerve legale anairam_unid anairam_unid Rezervele legale se calculeaza in fiecare an ?In ce luna se inregistreaza in decembrie sau in ianuarie aceste rezerve?Care este nota contabila 129=1061 apoi se ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit ramonica_bubu ramonica_bubu Buna ziua! Am o firma infiintata in 2009. Vreau sa fac bilantul si am facut inregistrarea 129=1061 pt constituirea rezervei legale (cu suma 20% din ... (vezi toată discuția)
Constituire rezerve legale cri5tina cri5tina Buna ziua, Daca la sfarsitul anului 2012 (pe tot anul), am calculat un profit de 2500 lei iar pe qnul 2011 am o pierdere mai mare de 2500 lei care ar mai ... (vezi toată discuția)