avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Deces tata copil minor, drept de vizita familie extinsa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Deces tata copil minor, drept de vizita familie extinsa

Buna ziua,

Tatal copilului meu(sotul meu) a incetat din viata. Dupa moartea sa, parintii si cumnatul meu au solicitat printr-un avocat program de vizitare pentru copil. Doreau inclusiv sa-l ia sa doarma in weekenduri in casa lor, iar in vacanta de vara sa stea 2 saptamani la ei. Nu am acceptat asa ceva, in conditiile in care nu eram in relatii bune nici cand traia sotul meu, iar copilul era micut cand a ramas orfan. Ma intereseaza daca fostii mei socrii si respectiv cumnatul meu, au aceleasi drepturi de vizitare a copilului ca si cum ar fi avut sotul meu daca ar fi trait si noi am fi fost divortati.
Nu le-am interzis sa-si vada nepotul, dar copilul a inceput sa-mi vorbeasca urat dupa ce au loc intalnirile cu ei. L-am intrebat de unde stie astfel de expresii si mi-a spus ca de la ei. Vreau sa ma conving daca asa este, sau daca aude la alti copii de la locul de joaca. Am cumparat un microfon tip nasture pe care o sa-l pun la camasuta lui, sa vad cum decurg discutiile dintre copil si bunicii pe linie paterna. In cazul in care aud ca-i vorbesc urat copilului despre mine, ma pot folosi de acele inregistrari? Sunt relevante in cazul unui eventual proces in instanta?? Atata timp cat nu m-am opus in pastrarea relatiilor dintre copil si bunici, nu mi se pare corect din partea lor sa-i spuna copilului lucruri urate care-l pot influenta negativ si-l pot afecta in viitor, in perioada adolescentei.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 03:38, 27 Martie 2015
buniciii si cumnatul au dreptul la legauri personale cu minorul conform legii 272. insa ca sa il obtina trebuie sa demonstreze ca nu le permiteti sau ii ingraditi.

Ce vor obtine va poate evalua doar un avocat studiind cazul in speta.
Inregistrarile pot fi probe in instanta confrom Noului cod de proc civ.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2015
Antoanela Geaman, Avocat
Dreptul la legaturi personale cu minorul au in mod sigur.
Doar durata exercitarii dreptului este sub semnul intrebarii.

Cat priveste inregistrarile cu microfonul montat este destul de greu de spus ce va iesi la proces intrucat conteaza foarte mult si cat de bine se pricepe avocatul lor sa anihileze o astfel de proba cu inregistrare ambientala.
Ati putea avea noroc intrucat prea putini avocati se pricep la astfel de aparari.

Pe de alta parte, ar putea exista si riscul sa va dea in judecata pentru astfel de inregistrari...

Depinde foarte mult cat se vor ambala partile din proces si daca vor sa se judece foarte aprig sau sa incerce o intelegere amiabila pe cat posibil.
Un proces aprig in cazul dvs. ar putea sa fie scump iar o intelegere amiabila sa fie relativ ieftina...
Programul de vizitare ar trebui sa corespunda in linii mari celui avut si cat traia tatal copilului, adica daca isi vedea bunicii la 2 saptamani la fel ar trebui sa ii vada si acum. Daca isi vedea unchiul la o luna, nu exista temei ca acum sa il vada saptamanal, fara a bulversa minorul.
Este greu de spus cum va aprecia instanta.
Orcum nici eu nu cred ca va da un program de vizita egal cu cel pe care l-ar fi avut tatal daca legaturile personale cu bunicii nu au fost bine dezvoltate.

Este greu de spus si daca instanta va da acele doua saptamani in vacanta de vara.
Daca copilul a stat cu bunicii 2 saptamani si a fost plecat in excursii s-ar putea da.

Daca varsta minorului permite instanta il va asculta si ar putea conta si parerea sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala. concubina a fugit cu copilul, de la adresa ... vitalsmart vitalsmart Ordonanta pesedintiala. Concubina a fugit cu copilul, de la adresa de domiciliu din Bucuresti, la o alta adresa din alt oras. Aceasta a facut foarte multe ... (vezi toată discuția)
Copilul din concubinaj ramonab ramonab Tatal lui nu a vrut de la inceput copilul,m a parasit cand eram gravida,m am descurcat singura,nu mi a dat absolut nimic(am si martori ca l am crescut ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minor andreea998 andreea998 Buna ziua.am un copil de 3 ani cu fostul concubin,in prezent suntem in proces pt custodia copilului,prin ordonanta presedentiala s-a stabilit domiciliul ... (vezi toată discuția)