avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Caz pro-bono
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Caz pro-bono

Accepta cineva un caz pro-bono? Pentru majorare pensie intretinere a doi minori. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:00, 25 Martie 2015
In cazul in care nu va permiteti un avocat si nu puteti sa va descurcati singura in vederea redactarii unei actiuni si sustinerea acesteia va pot indruma sa mergeti la Baroul Bucuresti - Asistenta Juridica si sa formulati o cerere pentru desemnarea unui aparator din oficiu pentru redactare actiune apoi daca doriti sa continuati actiunea cu acelasi avocat il solicitati si in fata instantei. Avocatul poate apara gratuit doar rude. Mult succes
Multumesc frumos. Insa stiu ca este o procedura premergatoare introducerii actiunii. Altfel , instanta respinge cererea.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2015
Narcis0, utilizator
DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnata(ul) …………. domiciliat(a) in …………… in numele si ca reprezentant(a) legal(a) a minorului …………., chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul(a) …………., domiciliat(a) in ……………., pentru ca, pe baza hotararii ce veti pronunta, sa dispuneti
MAJORAREA PENSIEI DE INTRETINERE
la care a fost obligat(a) prin sentinta civila nr. …….. din …………, pronuntata de judecatoria ……………
De asemenea, cer obligarea sa la plata cheltuielilor de judecata pe care le voi face cu acest proces.
Motivele actiunii:
In fapt, prin hotararea mai sus mentionata paratul(a) a fost obligat(a) sa plateasca lunar suma de ………. lei pensie de intretinere pentru minorul nascut la data de ……… La stabilirea acestei pensii s-au avut in vedere nevoile minorului si posibilitatile materiale ale paratului(ei), care se cifrau la un venit mediu net lunar de ………. Aceasta situatie de fapt s-a schimbat. Nevoile minorului, care acum este in varsta de …… ani si este elev, au crescut si in acelasi timp au crescut si posibilitatile materiale ale paratului(ei), care realizeaza din salariu un venit mai mare decat cel avut in vedere la stabilirea pensiei de intretinere, a carei majorare o solicit.
In drept, imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art. Având în vedere că, în speţă, sunt îndeplinite cele două condiţii menţionate anterior, iar minorii xx, în vârstă de xx ani,respectiv xx care sunt în continuarea studiilor liceale, respectiv gimnaziale, pârâtul urmează să fie obligat la plata unei pensii de întreţinere în favoarea acestuia, în cuantum de o treime pentru 2 copii, adică 33 % din venitul net lunar, de la data introducerii acţiunii (01.04.2015), conform art. 529, alin 2 din NCC şi art. 531, art.532 alin. 1 şi 2, din Noul Cod civil, şi până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani de către creditorul obligaţiei de întreţinere, respectiv **.0*.20**. Valoare contribuţiei va fi stabilită cu respectarea dispoziţiilor art. 529 alin. 2 din Codul civil conform cărora când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din câştigul său din muncă pentru un copil.
În ceea ce priveşte modalitatea de stabilire a cuantumului contribuţiei de întreţinere, ţinând seama de realităţile economice actuale, se impune ca pensia să fie fixată prin aplicarea unui procent asupra venitului net lunar al debitorului, această modalitate corespunzând cel mai bine atât acestor realităţi, cât şi nevoilor minorului, nereprezentând o dezavantajare a pârâtului deoarece suma ce reprezintă echivalentul acestui procent este la rândul ei variabilă, în raport de fluctuaţiile ce vor surveni în veniturile nete ale pârâtului. În acest sens, art. 530 alin. 3 din noul Cod civil prevede că pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinerea.

Totodată, instanţa va fixa ca termen de plată a contribuţiei de întreţinere ziua următoare celei în care pârâtul încasează drepturile în calitate de pensionar, în considerarea prevederilor art. 533 alin. 1 din noul Cod civil în care se stipulează că pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.
In dovedirea actiunii, inteleg sa ma folosesc de raspunsurile paratului(ei) la interogatoriu, de relatiile pe care va rog sa le cereti de la unitatea ……….. unde paratul(a) este salariat(a), in legatura cu venitul net lunar realizat in ultimele 8 luni.
Depun actiunea in dublu exemplar, precum si copia sentintei civile nr. …….. din ……….
Data depunerii
…………..
Semnatura,
……….
DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI …………….

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere recalculare pensie alimentara lulita lulita ce puteti sa-mi spuneti despre un model de cerere prin care sa solicit recalcularea pensiei alimentare ,deoarece prin sentinta definitiva s-a stabilit un ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara bdeliam bdeliam Buna seara, Sunt studentala o facultate de stat si tatal meu m-a dat in judecata pentru micsorarea cuantumului pensiei alimentare. In mai 2009 mi s-a stabilit ... (vezi toată discuția)
model cerere stabilire pensie intretinere major mihalacheandreea19 mihalacheandreea19 Buna ! Parintii mei sunt divortati din anul 2005..eu am ramas la mama si mi`a platit pensia alimentara in continuare chiar daca am facut 18 ani am ramas de ... (vezi toată discuția)