avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Executare silita?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Executare silita?

Buna seara. In anul 2008 am luat un credit de nevoi personale de la o anumita banca. Pana in luna februarie 2013 am platit ratele la timp si in totalitate conform graficului. Insa, din aceea luna, sotul meu a ramas fara loc de munca, iar de atunci au inceput problemele. Am platit in fiecare luna la banca insa nu toata suma lunara din grafic. Pentru o restanta de 800 de euro, dosarul meu a fost vandut unei firme de recuperatori. Am negociat cu ei sa dau lunar cat pot, dar nu mi-a spus nimeni ca aceasta "amiabilitate" dureaza doar 2 ani. In august 2015 se fac cei 2 ani de care am fost instiintati abia acum, cu toate ca ni se tot spunea sa facem tot posibilul sa achitam intreaga suma de 7756 de euro la aceea vreme(august 2013). Actualmente mai avem 5950 de euro de achitat si suntem amenintati ca daca nu achitam intreaga suma ni se va pune sechestru pe casa.
Intrebarea mea este : sunt autorizati sa faca acest lucru in conditiile in care am fost binevoitoare si le-am platit luna de luna si as dori sa continui la fel pana la achitare ?
Aceasta firma au mentionat faptul ca nu sunt banca si ca nu mai putem plati lunar, ci intreaga suma pana in luna august cel tarziu.
Va rog mult sa imi raspunde-ti. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristian Mazilu , Consultant credite si finantari 14:31, 1 Aprilie 2015
Din pacate creditoarea poate cere oricand intoarcerea intregii sume, atat timp cat nu exista o conventie scrisa de esalonare a datoriei.

Faptul ca societatea va precizat ca nu este banca si nu puteti plati lunar, acest aspect nu are nicio acoperire legala, parerea mea fiind ca doar incerca sa puna presiune pe dumneavoastra amenintandu-va cu executarea silita imobiliara asupra casei.
Va multumesc mult pentru raspuns. Din pacate nu exista conventie scrisa de plata lunara desi noi am dat 500 RON din 2013 in fiecare luna. Acum ne-au spus nu vor sa faca aceasta conventie, spunand ca au dreptul la intelegere amiabila 2 ani care expira anul acesta in august si de care am aflat abia acum. Este normal? Au acest drept?
Multumesc.
Da, au acest drept.

Incercati sa esalonati datoria in alta parte - sa luati un imprumut de la un alt finantator (banca, IFN) si sa acoperiti acei bani. Sau sa incercati o noua negociere amiabila cu ei.

De asemenea, verificati in contractul de credit initial daca banca avea dreptul de a cesiona drepturile si obligatiile din contract catre un tert. Am intalnit in practica situatii in care nu era specificat un astfel de drept, astfel ca cesiunea catre terti nu ar produce rezultate.
CristianMazilu a scris:

Am intalnit in practica situatii in care nu era specificat un astfel de drept, astfel ca cesiunea catre terti nu ar produce rezultate.

Vorbiti serios? Adica un drept reglementat de lege, nespecificat in contract ...nu produce "rezultate", adica efecte juridice? Unde ati intalnit asa ceva?
Speta de la instanta din Romania: Clientul a contractat de la banca X un credit de nevoi personale. Pentru asigurarea creditului, banca a contractat o asigurare de risc de neplata. Clientul nu achita ratele, banca apeleaza la asigurarea de risc de neplata, si cesioneaza ulterior drepturile sale societatii de asigurare. Societatea de asigurare se indreapta in instanta impotriva clientului sa recupereze sumele.

Clientul contesta calitatea procesuala a societatii de asigurare, si instanta ii admite cererea. Motivatie data de instanta: in contractul de credit nu era specificat expres dreptul creditorului de a-si cesiona drepturile si obligatiile din contract catre un tert, in atare conditii societatea de asigurare nu are calitate procesuala.

Concluzia: pierderea a ramas la societatea de asigurari.

Alte discuții în legătură

Firma de recuperare!!!!!!!!! oana_81 oana_81 exista vreo varianta sa trec de la firma de recuperare inapoi la banca? (vezi toată discuția)
Notificare de plata razvan22 razvan22 buna seara in mai 2012 am facut un credit la banca(credit nevoi personale) in valoare de 4500 lei si nu l-am mai putut achita ultima suma depusa a fost in ... (vezi toată discuția)
Problema cu o firma de recuperare ContSters118932 ContSters118932 Buna Ziua. Sa va spun \"mica\" poveste. Sora mea a facut acum multi ani un credit si dupa aceea,pana in 2008 a facut cateva refinantari,ultima fiind la ... (vezi toată discuția)