avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Carte provizorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Carte provizorie

Buna seara
nepotul meu are hotarare definitiva pentru inregistrare tardiva,trebuie sa scoata mai intai o carte provizorie de identitate si apoi certificatul de nastere,imi puteti spune daca are nevoie si de act doveditor spatiului locativ?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:45, 27 Martie 2015
Are nevoie de document justificativ pentru domiciliul care va fi precizat in CI

DOCUMENTE NECESARE:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- 3 fotografii mărimea 3x4 cm cu o bandă albă de 7 mm. la bază;
- documentele pe care solicitantul le poate prezenta, din categoria celor cu care, potrivit legii, se poate face dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu/adresei de reşedinţă, original şi copie;
- chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate provizorii – 1 leu
- chitanţa sau tibru fiscal, reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei

Cartea de identitate provizorie se eliberează atunci când persoana fizică nu posedă toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate.

DOVADA ADRESEI DE DOMICILIU
SE POATE FACE CU UNUL DIN URMATOARELE DOCUMENTE:

a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare;
b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit.a);
Cum nu e proprietar si nici chirias cu acte in regula, daca exista o persoana dispusa sa il ia in spatiu aceasta isi va da acordul la evidenta populatiei si va prezenta in original si copie actul cu care face dovada domiciliului.
Daca nu e posibil, va da declaratie asupra adresei unde locuieste si va fi verificata de politist.


c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la literele a) şi b).
În cazul persoanelor majore a căror naştere a fost înregistrată tardiv ca urmare a punerii în aplicare a hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, certificatul de nastere se eliberează, la solicitarea titularului prin cerere adresată serviciului de stare civila care a efectuat verificările în dosarul privind înregistrarea tardivă a naşterii. In acest caz nu se elibereaza CIP deoarece persoana nu are atribuit un CNP, iar CNP-ul se atribuie odata cu inregistrarea actului de nastere ca urmare a hotararii judecatoresti.
Pentru minorii care nu au acte de identitate certificatul de nastere se elibereaza parintelui.
Ulterior obtinerii certificatului de nastere, este necesara obtinerea cartii de identitate unde aveti nevoie sa faceti dovada adreseo de domiciliu cu actul de spatiu.
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2015
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare buletin sorin1994 sorin1994 Salut,ma numesc Sorin Popa si peste 3 luni implinesc 18 ani.Tot atunci doresc sa vin in romania pentru a face scoala de soferi.(de cativa ani locuiesc in ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate la 14 ani hilda47 hilda47 Buna ziua ! As dori sa intreb daca mama are o anumita adresa in cartea de identitate iar pt fiica sa de 14 ani , nu are posibilitatea sa faca declaratia de ... (vezi toată discuția)
Sotul refuza consimtamantul luarii in spatiu geo1999 geo1999 Buna ziua, Sunt casatorita din anul 1999 si locuim in proprietatea sotului dobandita inainte de casatorie.Cartea de Identitate mi-a expirat.Pt.eliberarea unei ... (vezi toată discuția)