avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile unei mame care se intoarce din CIC, dar pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile unei mame care se intoarce din CIC, dar pe care angajatorul nu vrea sa o reincadreze

buna seara,
va rog mult, ajutati-ma cu un raspuns, cu un sfat!
in luna aprilie 2013 am nascut, am ales sa stau acasa 2 ani, in luna martie 2015 (27.03) ar trebui sa ma intorc la serviciu. am depus cererea de reintegrare in munca, am primit numar de intrare. vineri am fost informata de la HR ca voi ocupa postul de pe care am plecat, iar martie am fost informata ca nu voi fi reincadrata in campul muncii.
in instituia bancara in care lucrez, s-a semnat un act aditional la CCM prin care angajatii sunt de acord cu schimbarile aferente politicii bancii. asta inseamna: toti angajatii a trebuit sa dea 3 teste ( matematica 1, matematica 2 si contabilitate). daca nu promovai testele, erai "dat afara"...cu acordul partilor+ salarii compensatorii, in functie de vechime.
eu am promovat un singur test, am ramas insarcinata, stabilind ca voi sustine testele dupa venirea din CIC. Astazi am fost chemata la HR si mi s-a spus ca banca trece printr-o reorganizare, ca trebuie sa concedieze o mare parte din personal, ca eu neavand testele luate ( cu toate ca sunt SIGURA ca sunt si alte persoane care nu au promovat testele si inca lucreaza), trebuie sa merg in Bulgaria pentru a sustine treining si examenele ( pe care trebuie sa le iau din prima) si ca cel mai bine ar fi sa incheiem contractul cu acordul partilor + 3 salarii compensatorii.
Alti colegi au primit 2-3 salarii, in functie de vechime si somaj.
Intrebarea mea este: CE FAC? Cum este mai bine pentru mine?
Daca nu am continuitate in munca dupa terminarea CIC, cei 2 ani in care am stat acasa cu copilul, se considera vechime in munca?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:35, 26 Martie 2015
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

5. OUG nr.111/2010 prevede :
art.22 (2) - Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenirea din concediul pentru cresterea copilului camelia234 camelia234 buna seara .spuneti mi va rog,, dupa concediu crestere copil sunt obligata sa ma intorc la acelas loc de munca pentru a nu mi pierde vechimea in munca?si daca ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din cic - efectiv am fost scoasa afara popoviciu13 popoviciu13 m-am intors din CIC si am fost scoasa afara efectiv !!! am primit o hartie in care mi-au scris ca nu-mi aproba intoarcerea la locul de munca !!! ce sa fac? (vezi toată discuția)
Reintoarcere la munca pe post desfiintat dupa ccc elenutza_12 elenutza_12 Buna seara, am urmatoarea problema: sunt in concediu crestere copil pana pe 14 ianuarie, cand teoretic ar trebui sa incep serviciul. Punctul de lucru unde ... (vezi toată discuția)