Cat priveste suspendarea conditionata simpla nu mai exista in actuala reglementare dar exista amanarea aplicarii pedepsei care este net favorabila.
Din contra, nu este privita asa, se apreciaza ca este mai favorabila institutia suspendarii conditionate, avand in vedere conditiile in care poate fi dispusa, care prevaleaza fata de durata mai redusa a termenului de supraveghere( de fix 2 ani in cazul amanarii aplicarii pedepsei).
Analiza in concret:
Amanarea aplicarii pedepsei nu poate fi dispusa daca pedeapsa prevazuta de lege este de 7 ani sau mai mare, o asemenea limitare la maximul special al pedepsei neexistand la suspendarea conditionata.
Pedeapsa inchisorii stabilita de instanta, a carei executare poate fi amanata este de maximum 2 ani, in vreme ce la suspendarea conditionata poate fi dispusa cu privire la pedepse de maximum 3 ani.
Amanarea aplicarii pedepsei nu poate fi dispusa daca infractorul a mai fost condamnat la pedeapsa inchisorii, in vreme ce suspendarea conditionata poate fi dispusa si daca infractorul a fost condamnat la o infractiune din culpa ori pentru o infractiune cu intentie la pedeapsa inchisorii de 6 luni.
Persoana cu privire la care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei va trebui sa respecte 5 masuri de supraveghere, instanta putand sa-i impuna si anumite obligatii, in vreme ce condamnatul ce a beneficiat de suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu va fi supus nici unei masuri de supraveghere sau obligatii.
Ce parere aveti acum, care pare mai favorabila?
Ma refer la cei care au comis infractiuni dupa 1 februarie 2014 in acest ultim caz.
La cine a comis infractiuni dupa 01.02.2014 se aplica doar legea noua.