avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatie gravide
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatie gravide

Este legala si / posibila reducerea numarului de ore, deci si a venitului in cazul unei angajate in stare de graviditate (fara acordul acesteia) ? Mentionez ca aceasta a instiintat angajatorul.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:25, 29 Martie 2015
Buna ziua,
Conf art 13 OUG 96/2003 in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normală de munca din motive de sănătate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Deci nu e legal ceea ce atti mentionat dvs.
Ma scuzati, dar nu am gasit butonul de Editare si ca sa evit confuzia cu alte subiecte am adus cateva completari:

Angajatorul doreste din motive de costuri/lipsa lucru reducerea numarului de ore, implicit al venitului unor angajati, fara acordul acestora.

Este legala si / posibila reducerea numarului de ore, deci si a venitului in cazul unei angajate in stare de graviditate? Mentionez ca aceasta a instiintat angajatorul.

Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Din Codul muncii:

Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
...
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.


2. - Asadar angajatorul trebuie sa incheie cu fiecare salariat (fara a avea vreo legatura cu starea de graviditate a dvs.) un act aditional la contractul individual de munca (CIM) prin care face modificarile dorite.
- Dar actul aditional trebuie semnat si de salariat care daca nu este de acord nu il semneaza.
-nActul aditional nesemnat de salariat nu este valabil din punct de vedere juridic.

3. Daca angajatorul va proceda unilateral la modificarea CIM puteti face o sesizare la ITM si sa actionati pe angajator in judecata.
Sesizarea ITM-ului nu are niciun efect , daca modificarea unilaterala a c.i.m. are loc in baza art.48 c.mun.

Art. 48. C.mun.
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Modificarea temporara a locului si felului muncii, fara consimtamantul salariatului, ca masura de protectie a acestuia, se poate intemeia si pe starea sanatatii salariatului.
Buna seara,

@scheentzy
Nu se poate modifica durata CIM in mod unilateral de catre angajator, in cazul expus de dvs.

@freeelis
Art 48 CM nu se refera la durata CIM.
Astfel, conf art 48 CM angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Art 48 CM nu instituie un drept arbitar al angajatorului.

Alte discuții în legătură

Modificare program de lucru barbu1982 barbu1982 am un contract de munca pe perioada nedeterminata in care este specificat programul de munca de 8 ore pe zi 40 pe saptamana.angajatorul doreste sa modifice ... (vezi toată discuția)
Depunere acte chemare in judecata tudor16 tudor16 Ce consecinte are depunerea unor acte - proba de chemare in judecata care nu exista in dosarul de personal? (vezi toată discuția)
Reducere program de lucru de la 8 ore la 6 ore pentru gravida ... 123456anca 123456anca Reducere program de lucru de la 8 ore la 6 ore pentru gravida, angajatorul a decis sa imi schimbe locul , sa ma mute in alta unitate… pot contesta acesta ... (vezi toată discuția)