avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angatorul te obliga sa ramai la ei.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angatorul te obliga sa ramai la ei.



anonim (utilizator neinregistrat) Sambata, 28 Martie 2015, 08:53
Buna ziua,

De aproximativ 3 ani lucrez Inginer de Proces la o firma multinațională. In Februarie anul trecut am obținut de la facultate o bursa de plasament practic pe nume ERASMUS. Eram la vremea aceea în ultimul an de Master. Am discutat cu firma mea ca am prins o bursa și ca as vrea sa merg 3 luni în practica la firma mama în Germania pe banii statului. Banii care iți dădea statul erau foarte putini și mai aveam nevoie de un sprijin asa ca le-am propus sa îmi dea salariul 3 luni pana termin practica. Pentru ei era bine ca ma specializam la Fabrica Mama în Germania pe bani putini.(Fara sa îmi plătescă diurna, cazare, transport).
Bineînțeles ca ei au fost de acord pana in ultima zi, în care eu deja trebuia sa zbor în Germania. M-au pus nesimțiți sa semnez un act adițional la contract care scria ca merg in Germania la Practica ERASMUS și ca ei îmi plătesc salariul 3 luni dar sunt eu obligat sa rămân la ei 2 ani. Ei au calculat salariul pe 3 luni+banii care ii da angajatorul la stat pentru mine ca îmi da salariu. In final îmi iese cca 11000 RON. Deci, dacă eu nu ma mai întorceam din Germania trebuia sa le plătesc suma de mai sus. Aceasta suma scade în funcție cu trecerea tipului. Adica dacă eu vreau sa plec acum de la ei trebuie sa mai plătesc 6700 RON.
Acum după 1 an am primit o oferta de la alta firma.

Întrebarea mea este:
- Este corect ceea ce fac ca ma obliga sa stau la ei?
- Daca plec acum de la ei cum pot sa fac sa nu plătesc banii ramași?
- Daca plec si nu le dau banii, ma dau in judecata?

Va mulțumesc frumos si aștept un feedback de la dumneavoastră.

Cu stima Laurentiu
Cel mai recent răspuns: laur007g , utilizator 16:13, 13 Mai 2015
laur007g a scris:

....
Întrebarea mea este:
- Este corect ceea ce fac ca ma obliga sa stau la ei?
- Daca plec acum de la ei cum pot sa fac sa nu plătesc banii ramași?
- Daca plec si nu le dau banii, ma dau in judecata?

Va mulțumesc frumos si aștept un feedback de la dumneavoastră.

Cu stima Laurentiu


1. Art. 3 C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
...

2. Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
...

3. Prin urmare, daca plecati inainte de termenul mentionat in actul aditional va trebui sa achitati cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munc.

4. In caz de neachitare, exista posibilitatea actionarii in judecata
am si eu o intrebare referitor la subiect, dar alt caz. Exista firme care te obliga din prima zi de angajare sa semnezi un act aditional cum ca daca pleci de la ei in mai putin de 2-3 ani, sa le platesti o suma de bani --de obicei de mii de euro-- oferindu-ti in schimb doar asa-zise specializari interne-- de fapt esti invatat lucruri specifice firmei, care de multe ori nu iti sunt de folos daca iti schimbi locul de munca. Deci nu cheltuie nimic suplimentar cu pregatirea ta.
In acest caz ce poti face?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2015
BMW123, utilizator
Se poate refuza semnarea acelui act aditional.

Potrivit principiului libertăţii contractule, părţile sunt libere să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri.

Potrivit Codului Civil, consimtamantul este viciat cand este: dat din eroare; surprins prin dol; smuls prin violenta; obtinut prin leziune.
Exista leziune atunci cand una dintre parti, profitand de starea de nevoie, de lipsa de experienta ori de lipsa de cunostinte a celeilalte parti, stipuleaza in favoarea sa ori a unei alte persoane o prestatie de o valoare considerabil mai mare, la data incheierii contractului, decat valoarea propriei prestatii.

Citeste mai mult: [ link extern ]

Subiect: Act aditional la Contractul individual de munca
Buna ziua
Am semnat un act aditional la contractul individual de munca pentru formare profesionala mai mare de 60 de zile in Germania. O parte din cheltuieli au fost suportate de mine si o parte suportate de catre firma si anume salariul pe 3 luni.
Practic ei daca m-ar fi trimis la scolarizare trebuiau sa imi plateasca toate costurile (cazare, transport, diurna). Ei mi-au pus clauza la contract ca daca plec mai devreme de 2 ani trebuie sa restitui banii inapoi. Pana Acum s-a implinit 1 an si as vrea sa plec de la ei. Pentru aceasta eu ar trebuii sa dau o suma de bani conform actului aditional. Acum ei ar vrea sa semnez o convetie ca acesti bani sa ii dau in 3 rate.

Intrebarea mea este: Daca in actul aditional semnat de mine nu face referire la nici un articol din codul muncii acest act este valabil si ma poate chema in instanta pe baza acestui act???
Va rog frumos sa imi dati un feedback legat de acest subiect.

Va doresc o zi placuta

Cu stima
Laurentiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu act aditional si contract de prelungire a locului de munca dupa data semnarii actului aditional mihaela30sim mihaela30sim In 26.11.2013, firma la care lucrez mi-a adus un act aditional de semnat prin care imi marea salariul , dar in acelasi timp ma obliga sa stau un an la ei cu ... (vezi toată discuția)
Clauza contractuala in urma unui curs CiobanuAlexandru01 CiobanuAlexandru01 Buna ziua, In urma cu 2 luni m-am angajat la o firma ca si Ing. CNC, in urma discutiilor la interviu mi s-a spus ca o sa beneficiez de formare profesionala ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)