avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aplicarea Deciziei ICCJ RIL , pentru ce fapte se ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Aplicarea Deciziei ICCJ RIL , pentru ce fapte se aplica ?

Buna ziua , va rog sa-mi spuneti daca Decizia RIL data de ICCJ si publicata in MO trebuie aplicata de judecator la data judecarii fondului ( fondul judecindu-se dupa publicarea Deciziei ) pentru o fapta savirsita in trecut cu un an ,sau se aplica numai pentru fapte care se savirsesc dupa data publicarii in MO ?
Multumesc
In penal se aplica legea mai favorabila.
Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
RIL nu are efect asupra judecatoresti deja examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese.
Este vorba de o Plingere contraventionala ,la care nu s-a judecat inca fondul ,dar plingerea este depusa inainte de data Deciziei ICCJ , decizie favorabila pentru mine. Se aplica in acest caz la data judecarii in viitor a fondului Decizia ICCJ ? multumes
Aplicarea RIL se face pentru momentul judecatii si efectele se aplica numai pentru viitor.

Daca astazi se termina un proces definitiv si maine se da un RIL care ar contrazice hotararea pronuntata astazi nu se mai poate face nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs in interesul legii mcraciun mcraciun ICCJ in recursuri in interesul legii deslușeste ințelegerea corectă a textelor de lege.Deciziile sunt izvor de legalitate ? (vezi toată discuția)
Cum se intelege textul ? mcraciun mcraciun CAPITOLUL I Recursul în interesul legii Art. 517 Conţinutul hotărârii şi efectele ei (2) Decizia se pronunţă numai în interesul legii şi nu ... (vezi toată discuția)
Recursul in interesul legii cand produce efecte? pheea pheea Avem o hotarare judecatoreasca favorabila la curtea de apel in sensul acordarii de catre instanta de judecata a sporurilor de 25% pentru suplimentul postului ... (vezi toată discuția)