avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aparare fata de o decizie de sanctionare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aparare fata de o decizie de sanctionare disciplinara

Buna ziua,

Am fost sanctionat disciplinar pe motivul ca am parasit locul de munca fara acordul superiorului direct. Referatul pe baza caruia s-a intocmit decizia de sanctionare noteaza doar data cand s-a intamplat "fapta" si articolul din ROI si nu explica in ce a constat aceasta parasire a locului de munca si nici cat timp a durat abaterea.
Nu am parasit locul de munca in acea zi; se poate considera mersul la wc sau in alt birou in aceeasi firma , in aceeasi cladire, ca si parasire a locului de munca? Caci alte variante nu as fi avut; daca as fi iesit din cladire s-ar fi vazut pe camerele de supraveghere.


Am facut contestatie la Tribunal si Instanta a aprobat proba cu martori si inscrisuri.


Faptul ca instanta nu a constat deja ca decizia de sanctionare nu are temei si vrea si alte probe, ar trebui sa ma ingrijoreze?

Cum ma pot apara daca nu stiu in ce consta fapta pt care am fost sanctionat?

Precizez ca martorii-colegi de teama sa nu fie pusi pe liber sunt in stare sa declare orice i-ar invata angajatorul.


Cu respect,
BM
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:49, 15 August 2015
La o prima vedere , nici mie nu mi se pare ca decizia de sanctionare nu are temei.
In baza probatoriul administrat in cauza, instanta va decide legalitatea sau nelegalitatea sanctiunii aplicate.

decizia de sanctionare se putea contesta in instanta pentru:
- incalcarea conditiilor de forma

- incalcarea conditiilor de fond. In acest sens, angajatorul va trebui sa dovedeasca ca fapta savarsita de dvs constituie abatere disciplinara prevazuta in reg.intern , in ccm aplicabil.
Dvs trebuie sa dovediti contrariul, adica ca fapta imputata nu exista.
Ca proba exista referatul unde NU se explica in ce a constat fapta, doar ca s-a incalcat un articol din ROI.

Ce intrebari pot pune martorilor ca sa dovedesc ca nu am parasit locul de munca cat timp nicaieri nu se specifica intervalul orar cand a avut loc presupusa abatere?

Este undeva descris in legislatia muncii ce inseamna "parasirea locului de munca"?

De mentionat ca nu a existat nicio cercetare disciplinara in situatia descrisa mai sus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2015
BMW123, utilizator
Codul Muncii nu reglementează definitia sintagmei "parasire loc de munca".

Martorilor le puteti pune intrebari referitoare la fapta care vi se imputa , si anume: cand ati parasit locul de munca, durata parasirii locului de munca, daca stiu unde ati fost in acel timp etc.

Aplicarea oricarei alte sanctiuni disciplinare fara a se efectua o cercetare disciplinara prealabila, cu exceptia avertismentului, conduce la sanctiunea nulitatii absolute a deciziei de sanctionare.

Codul Muncii
Art. 251.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
...

art.248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
...
Buna ziua din nou,
referatul pe baza caruia se dispune o sanctiune disciplinara poate fi intocmit de catre oricine sau doar de catre superiorul ierarhic?
Angajatorul dispune aplicarea unei sanctiuni disciplinare numai dupa ce i se aduce la cunsotinta referatul comsiieid e didsciplina, adica dupa ce s-a finalizat cercetarea disciplinara comisia de disciplina intocmeste fie un referat, fie un raport sau chiar in cadrul procesului-verbal care il incheie cu ocazia cercetarii disciplinare unde propune sanctiunea aplicabila.

Alte discuții în legătură

Schimbarea completului de judecata si stramutarea in alta localitate a dosarului crucy crucy In prezent am un dosar pe rol la Curtea de Apel ( recurs ) . Din ultima sedinta am fost martor la un scenariu din care s-a plecat cu \"pachet\" din sala de ... (vezi toată discuția)
Judecator recuzat teslovan florentina teslovan florentina buna ziua.Care ar fi motivele pentru care se recuza un judecator?Am incercat stramutarea dar fara rezultat.Faptul ca judecatorul respectiv a fost prieten de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate schimba judecatorul? hopeless1 hopeless1 buna ziua! as avea si eu o dilema: cum se poate schimba judecatorul la care se afla dosarul meu? sub ce pretex si cum? eu am impresia -nu ca lumea ... (vezi toată discuția)