avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune disciplinara

Buna.
Am si eu o nelamurire, recent am fost sanctionat disciplinar cu avertisment scris.
Motivul a fost ca nu am raspuns la telefonul de serviciu sefului meu aproximativ 3 ore in timpul programului de lucru. După 3 ore l am sunat înapoi dar era foarte nervos şi m a sanctionat.
Doresc sa contest sanctiunea in instanta si nu stiu ce motiv sa gasesc care sa fie cat mai plauzibil.
Eu ma gandeam sa zic ca mi a fost descarcat telefonul si din cauza asta nu am putut sa raspund. Dar mă gândesc să nu fie interpretata ca o neglujenţă din partea mea.Totusi eu lucrez de acasa si firma nu imi plateste curentul pt încărcarea telefonului şi în altă parte nu am unde să îl încarc decât acasă.
Şi dacă firma nu plăteşte curentul eu ce fac ?

Cel mai recent răspuns: ovidiupintican , utilizator 21:11, 8 Iunie 2015
(5) Decizia de sancționare poate fi contestată de salariat la
instanțele judecătorești competente în termen de 30 de zile
calendaristice de la data comunicării.

Hahaaa, este tare asta cu incarcatul telefonului. B-)
Da să ştii că m am gândit mult :happy:
...Doresc sa contest sanctiunea in instanta si nu stiu ce motiv sa gasesc care sa fie cat mai plauzibil....

Contestarea deciziei de sanctionare o puteti face pentru :
- incalcarea conditiilor de forma . In acest sens, avem prevazute in art.2522 alin.2 C.mun., elementele obligatorii ale unei decizii de sanctionare, si anume:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Lipsa unuia dintre aceste elemente duce la sanctiunea nulitatii absolute a deciziei de sanctionare.

- incalcarea conditiilor de fond. In acest caz, va trebui sa verificati daca in regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici. este prevazuta fapta savarsita de dsv ca fiind abatere dosciplinara.
Multumesc de raspuns.
Cercetare disciplinara nu s a facut deoarece in cazul avertismentului scris legea nu prevede obligativitatea.
In legatura cu faptul ca as fi incalcat Regulamentul de Ordine Interioara sau Fisa Postului nu stiu ce sa zic pt ca singurul document care l am semnat este Contractul Individual de Munca.
In afara de Contractul Individual de Munca nu mi s a adus la cunostiinta de alte documente.
Totusi mi s a comunicat verbal si in scris(prin SMS) ca sunt obligat sa raspund la telefon.
Intr-adevar, pentru avertisment nu se efectueaza cercetare disciplinara. Insa decizia de sanctionare trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu elementele mentionate la art.252 alin.2 C.mun., iar fapta savarsita trebuie sa fie considerata abatere disciplinara.

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara roxilex roxilex am gasit ceva interesant la dvs pe site in urma uni raport de audit am fost sanctionata cu avertisment scris si la cateva zile cu retrogrdare din functie. ... (vezi toată discuția)
Avertisment disciplinar scris Niko1851 Niko1851 Buna ziua. Poate fi emis in mod corect legal un avertisment disciplinar scris ca urmare a : 1. intocmirii unei sesizari de catre seful ierarhic , fara a fi ... (vezi toată discuția)
Ajutor Liviu Popescu Liviu Popescu Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub ... (vezi toată discuția)