Exista posibilitatea - mai greu - sa se recupereze creantele salariale si in cazul in care angajatorul a intrat in insolventa.Totul depinde de valoarea activului angajatorului.
1. Trebuie sa verificati daca sunteti inscrisi la masa credala.
Potrivit Legii nr.85/2014 privind procedura insolventei, creantrele salariale sunt înregistrate din oficiu în tabelul de creanţe de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, nefiind nevoie ca salariatul sa depuna declaratie de creanta.
Prin urmare, cel mai bine pentru un salariat este sa verifice tabelul preliminar al obligatiilor si, ulterior, pe cel definitiv, pentru a se asigura ca a fost inscris la masa credala.
2. O alta solutie ar fi Fondul de garantare a creantelor salariale.
Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale asigura plata creanţelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi fata de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
Fondul de Garantare suporta, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege, următoarele categorii de creanţe salariale:
- salariile restante;
- compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă;
- plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de munca şi / sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
- compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi / sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
- indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii.
Gestionarea Fondului de garantare se face de Agenţia Naţionala pentru Ocuparea Forţei de Munca, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.