avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare restante salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare restante salariale

Acum o luna am fost disponibilizat. Ulterior, societatea a intrat in procedura de insolventa.In acest caz,cum pot sa-mi recuperez restantele salariale pe ultimele 7 luni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:50, 29 Martie 2015
Exista posibilitatea - mai greu - sa se recupereze creantele salariale si in cazul in care angajatorul a intrat in insolventa.Totul depinde de valoarea activului angajatorului.

1. Trebuie sa verificati daca sunteti inscrisi la masa credala.
Potrivit Legii nr.85/2014 privind procedura insolventei, creantrele salariale sunt înregistrate din oficiu în tabelul de creanţe de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, nefiind nevoie ca salariatul sa depuna declaratie de creanta.
Prin urmare, cel mai bine pentru un salariat este sa verifice tabelul preliminar al obligatiilor si, ulterior, pe cel definitiv, pentru a se asigura ca a fost inscris la masa credala.

2. O alta solutie ar fi Fondul de garantare a creantelor salariale.
Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale asigura plata creanţelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi fata de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
Fondul de Garantare suporta, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege, următoarele categorii de creanţe salariale:
- salariile restante;
- compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă;
- plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de munca şi / sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
- compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi / sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
- indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii.
Gestionarea Fondului de garantare se face de Agenţia Naţionala pentru Ocuparea Forţei de Munca, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment firma /recuperare salarii restante cristina1333 cristina1333 Buna seara, Firma unde am lucrat a fost in insolventa timp de 2 ani iar in urma cu o luna si jumatate a intrat in procedura de faliment. Noi, angajatii,am ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii de la firma in insolventa antoniaantonia antoniaantonia Va rog sa imi spuneti cum poate o persoana, fosta salariata, sa afle care este continutul tabelului preliminar al creantelor pentru o firma care a intrat in ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale carmenliv carmenliv In cazul in care o societate a intrat in faliment iar salariatii nu au au primit drepturile salariale,..., Cine achita salariile?..din ce fonduri? Salariatii ... (vezi toată discuția)