avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Durata arestului preventiv
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Durata arestului preventiv

Buna , a-si avea si eu o intrebare care este durata pentru care poate fi cineva retinut in arest preventiv cu cat se poate prelungi arestu preventiv si daca se poate si sa-mi scrieti care articole ale codului penal sunt. Va multumesc anticipat
Depinde de la caz la caz.
Depinde de infractiune si de ceea ce se intampla pe durata procesului.
Nu exista un text de lege care sa defineasca o durata maxima decat pe urmarirea penala unde este de 180 de zile insa daca se trimite in judecata persoana arestul preventiv poate sa ajunga si la mai multi ani sau pana se condamna persoana.
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ART. 236 c.p.p.
Admiterea propunerii de prelungire a arestării preventive în cursul urmăririi penale
(1) Judecătorul de drepturi şi libertăţi, dacă apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege, admite propunerea procurorului şi dispune prelungirea arestării preventive a inculpatului, prin încheiere motivată.
(2) Prelungirea arestării preventive a inculpatului se poate dispune pentru o durată de cel mult 30 de zile.
(3) Judecătorul de drepturi şi libertăţi poate acorda în cursul urmăririi penale şi alte prelungiri, fiecare neputând depăşi 30 de zile. Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător.
(4) Durata totală a arestării preventive a inculpatului în cursul urmăririi penale nu poate depăşi un termen rezonabil şi nu poate fi mai mare de 180 de zile.
ART. 239 c.p.p.
Durata maximă a arestării preventive a inculpatului în cursul judecăţii în primă instanţă
(1) În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a arestării preventive a inculpatului nu poate depăşi un termen rezonabil şi nu poate fi mai mare de jumătatea maximului special prevăzut de lege pentru infracţiunea care face obiectul sesizării instanţei de judecată. În toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanţă nu poate depăşi 5 ani.
#M2
(2) Termenele prevăzute la alin. (1) curg de la data sesizării instanţei de judecată, în cazul în care inculpatul se află în stare de arest preventiv, şi, respectiv, de la data punerii în executare a măsurii, când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă în procedura de cameră preliminară sau în cursul judecăţii sau în lipsă.
#B
(3) La expirarea termenelor prevăzute la alin. (1), instanţa de judecată poate dispune luarea unei alte măsuri preventive, în condiţiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am o intrebare, care este termenul maxim cat se poate ... Mateus23 Mateus23 Buna ziua! Am o intrebare, care este termenul maxim cat se poate prelungii un arest preventiv? Penal (vezi toată discuția)
Proces înșelăciune! arest preventiv Lazzar2121 Lazzar2121 Buna ziua! Soț ul meu, este Arestat preventiv de pe data de 16 Noiembrie pana pe 16 Decembrie! Sunt puțin confuza și nelămurita și as dorii niște ... (vezi toată discuția)
Controverse cu privire la arestul la domiciliu cezarad cezarad Vreau sa va intreb daca institutia arestului la domiciliu mai este la ora actuala reglementata in noul cod de procedura penala?! Am inteles din dezbaterile ... (vezi toată discuția)