avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cicatrice prin lovire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cicatrice prin lovire

Buna ziua,

Acum in urma cu un an si ceva am fost lovit de catre cineva si am ramas cu o cicatrice vizibila pe fata. Atunci la plangerea facuta sa dat NUP.

Ce optiuni am acum sa primesc o despagubire pentru daunele mele morale ca am ramas cu cictrica pe fata si daunele materiale pentru tratamente?

Astept pareri. Multumesc
Cel mai recent răspuns: popioan66 , utilizator 13:24, 10 Aprilie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Care a fost motivarea? La vremea respectiva ati atacat ordonanata la procurorul ierarhic si apoi la instanta?
Atunci, nu am atacat decizia, nu am gandit ca o sa raman cu o leziune permanenta, si din acest motiv nu am considerat ca merita efortul.
Acum, dupa un un an jumate, din pacate se vede ca totusi am ramas cu o leziune permanenta pe obraz, si din acest motiv vreau sa merg mai departe, sa primesc despagubiri.

"...s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de XY cu privire la infractiunea de lovire sau alte violente aplicandu-se totdata faptuitorului o sanctiune cu caracter administrativ constand in amneda in cuantum 500 de lei.

Imptotriva acestei rezolutii in termenul legal prevazut, a fromulat plangere petentul, solicitand admiterea plangerii si trimiterea faptuitorului in judecata, deoarece a suferit 5-6 zile ingrijiri medicale, o leziune suferita fiind permanenta pe obrazul stang.

Motivare era ca plangerea este neintemeiata pentru ca:
-este la latitudinea procurorului sa aprecieze ca o fapta prezinta sau nu gradul de pericol social al unei infractiuni daca este vorba despre infractiuni care in mod evident sunt grave cum ar fi infractiunile de omor, viol, talharie.
-analizand certificatul medico legal nu rezulta ca pretentul ar avea vreo leziune cu CARACTER PERMANENT care sa duca la schimbarea incadrarii juridice a faptei intro infractiune mai grava, nici nu se precizeaza ca numarul de zile de ingrijiri medicale sar putea modifica in eventualitatea unei evolutii nefavorabile a vindecarii leziunilor."

Ce optiuni am acum? Penal? civil?
Astept sfaturiile dvs. Multumesc
Mergeti la INML, la medicul legist care a eliberat primul CML, sa constate ca ati ramas cu semne in urma respectivei leziuni si sa va modifice/completeze CML.
Apoi incercati sa depuneti un memoriu bine motivat la procurorul de caz intemeiat pe dispozitiile art. 335 alin.2 c.p.p. poate aveti sansa sa redeschida urmarirea penala, cam asta ar mai fi sansa dvs intr-un eventual proces penal.
Daca nu reusiti in aceasta varianta, va puteti adresa instantei civile pentru despagubiri.

ART. 335
Reluarea în caz de redeschidere a urmăririi penale
(1) Dacă procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia constată, ulterior, că nu a existat împrejurarea pe care se întemeia clasarea, infirmă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale. Dispoziţiile art. 317 se aplică în mod corespunzător.
#M2
(2) În cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul revocă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale.
(3) Când constată că suspectul sau inculpatul nu şi-a îndeplinit cu rea-credinţă obligaţiile stabilite conform art. 318 alin. (3), procurorul revocă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale.
(4) Redeschiderea urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară, în termen de cel mult 3 zile, sub sancţiunea nulităţii. Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă.
(5) În cazul în care s-a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală, redeschiderea urmăririi penale are loc şi atunci când judecătorul de cameră preliminară a admis plângerea împotriva soluţiei şi a trimis cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale. Dispoziţiile judecătorului de cameră preliminară sunt obligatorii pentru organul de urmărire penală.

#B
Ceea ce vi s-a produs dvs. prin lovire se numeste in termini medico-legali "prejudiciu estetic". E pacat sa o lasati balta, mai ales ca veti purta semnul acela toata viata; daca recurgeti la penal veti avea de asteptat pana se solutioneaza cauza, abia dupa aceea se rezolva latura civila, iar asta dureaza...
Anyway, in civil aveti sanse sigure de castig pentru daune morale.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, ce fel de termen este termenul de 3 zile prevazut ... Costin1184 Costin1184 Buna ziua, Ce fel de termen este termenul de 3 zile prevazut de art. 335 alin. 3 Cpp? Este unul substantial sau procedural? Multumesc. Reluarea ... (vezi toată discuția)
Redeschidere proces penal rrocambole rrocambole Am citit in presa despre redeschiderea dosarului mineriadelor. In ce conditii se poate redeschide un dosar penal si in baza carui articol de lege? (vezi toată discuția)