avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari - fond de investii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari - fond de investii

Buna ziua,

Am o intrebare scurta in ceea ce priveste fondul de investii in cadrul asociatiilor de proprietari.

Intrebare: care sunt normele exacte de aplicare? Se poate pune o suma fixa pe apartament, exemplu 5 lei pe luna sau trebuie aplicat calculul pe cota parte indiviza? Ce alti pasi trebuie urmati in crearea unui fond de investitii in cadrul unei asociatii de proprietari.

Situatie: Dorim sa facem un fond de investitii pentru a aduce diverse imbunatatiri blocului dea lungul timpului. Fond ce va fi inclus in intretinere si se va plati luna de luna.

Multumesc anticipat,
Victor Jereghi
Cel mai recent răspuns: dls_ionescu , utilizator 16:13, 23 Iunie 2017
Nu trebuie sa amestecati notiunile:
- fond de investitii - este un fond de o valoare mare (lucrari de hidroizolare a terasei, fond de reabilitate termica, fond de reabilitare a subsolului; acest fond se discuta si se propune in AG a membrilor, se voteaza de catre proprietari proportional cu cota-parte-indiviza de proprietate, pri cumularea va;lorii procentuale pentru DA sau NU;
- fond de reparatii curente, asa cum vreti dvs. sa discutati si sa aprobati in AG; acest fond se aproba cu votul majoritatii simple - un proprietar - un vot; acest fond trebuie sa-i dati totusi o valoare, sa zicem 10-20 lei / procent de cota-parte indiviza de proprietate; se face asa deoarece o sa aflati in situatia in care unii proprietari isi achita suma repartizata, iar altii o achita partial sau deloc si-atunci, tot in AG trebuie aprobat ca daca aveti astfel de cazuri, debitorilor li se pot aplica penalizari...

Nu sunt norme speciale, sau mai speciale decat discutiile in AG unde discutati si aprobati procedurile - nu-i mai bine asa? Pasii de urmat - propuneri, discutii aprobare in AG, repartizarea pe lista de plata, incasarea de la proprietari, intocmirea situatiilor cu aceste fonduri in asa fel incat fiecare sa stie ce are de achitat, cat a achitat, ce s-a "consumat', ce a mai ramas...
Succes!
Alimentati fondul de reparatii cu aceste sume lunare si veti putea cheltui din acel fond atat reparatiile curente, cat si lucrari de intretinere si modernizare a proprietatii comune.
De asemenea va puteti folosi la aceste lucrari si de fondul de penalizari sau fondul de chirii (daca e cazul ca aveti spatii inchiriate de pe urma carora colectati chirie), daca banii din fondul de reparatii nu sunt suficienti.

Deobicei suma cu care fiecare proprietar alimenteaza acest fond este calculata in functie de cota-parte indiviza. Socotiti cat vreti sa fie cota / 1% lunar si inmultiti cu cota-parte indiviza a fiecarui apartament. Sau calculati direct pe suprafata - cota / mp lunar.

Recomandare
Standardizati prin recalculare cota-parte indiviza a apartamentelor, daca nu ati facut-o pana acum, astfel incat apartamente identice sa participe cu cote identice la alimentarea acestui fond.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
elga50, moderator
Multumesc pentru raspunsuri.

Idea principala este urmatoarea. Vrem sa cream un fond de investitii care va fi folosit pentru, de exemplu, cumpararea si montarea unui sistem de supraveghere.

Deci nu e vorba despre reparatii ci mai mult despre modernizari sau aducerea de imbunatatiri.

Deci sa inteleg ca un fond separat nu se poate face ci solutia potrivita ar fi marirea sumei fondului de reparatii actual?

Multumesc
Ba puteti face, oricate fonduri vreti, dar se complica evidenta.
Ca pana la urma tot la gramada tineti banii.
Am inteles.
In concluzie putem crea un alt fond care va fi folosit pentru investitii (modernizare/imbunatatiri).
Se decide cu 2/3 din voturi si suma se stabileste conform CPI

Alte discuții în legătură

Plata acoperis tvictory68 tvictory68 Stau intrun bloc cu acoperis si vrem sa-l reparam, dar nu vor toti vecini sa contribuie cu bani. Cum se poate legal sa-i facem si pe ceilalti locatari sa ... (vezi toată discuția)
Reablitare termica sssipike sssipike Sunt presedintele unei asociatii de locatari. Am vrea sa demaram reabilitarea termica a blocului pe cont propriu, conform legislatiei in vigoare (cu proiect, ... (vezi toată discuția)
Chirii spatii comune locatari gekura gekura 1. Va rog sa imi transmiteti daca un bloc ale carui locatari sunt intr-o asociatie de locatari formata din mai multe blocuri inchiriaza un spatiu comun, de ... (vezi toată discuția)