Buna seara.recursul extraordinar adica ultima cale de atac asupra unei decizii are vreun rost? Exista vreo sansa la scaderea pedepsei? cum poate fi acuzat cineva de talharie si de tentativa de talharie? Si cum se poatee condamna un om cand nu exista pers vatamate intr- un caz de talharie?nu exista declaratii de la pers vatamate adica victime si nu exista probe care sa arate ca a fost talharie.ce se poate face?
Caile extraordinare de atac se se pot declara pentru motive strict si limitativ prevazute de lege, intrebarea se pune daca aveti motive, nu daca are rost.
Prin LPACPP, pct.2-6, pct.9-10 si pct.13-14 au fost abrogate, au ramas 5 cazuri care vizează doar legalitatea în care se poate formula recurs in casatie, practic, admiterea sa in principiu chiar pare un lucru extraordinar.
ART. 438 c.p.p.
Cazurile în care se poate face recurs în casaţie
(1) Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri:
#M2
1. în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente;
2. *** Abrogat
3. *** Abrogat
4. *** Abrogat
5. *** Abrogat
6. *** Abrogat
#B
7. inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală;
8. în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal;
#M2
9. *** Abrogat
10. *** Abrogat
#B
11. nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată;
12. s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege.
#M2
13. *** Abrogat
14. *** Abrogat
#B
(2) Cazurile prevăzute la alin. (1) pot constitui temei al casării hotărârii doar dacă nu au fost invocate pe calea apelului sau în cursul judecării apelului ori dacă, deşi au fost invocate, au fost respinse sau instanţa a omis să se pronunţe asupra lor.
(3) În cazul în care cererea de recurs în casaţie a fost respinsă, partea sau procurorul care a declarat recursul în casaţie nu mai poate formula o nouă cerere împotriva aceleiaşi hotărâri, indiferent de motivul invocat.
Nu se poate scadea pedeapsa in aceasta cale de atac.
Din punctul meu de vedere modificarea legii a adus grave prejudicii infatuirii justitiei intrucat ICCJ judeca cu mult mai bine si intelegea mult mai bine apararile complexe decat curtiile de apel...
Si achitarile erau cu sanse in caz de condamnari gresite...