avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nereguli consum de apa in bloc. Pierderi de cel putin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nereguli consum de apa in bloc. Pierderi de cel putin 30mc lunar.

Buna ziua.
As dori cateva sfaturi in legatura cu o situatie cu care ma confrunt de cateva luni.
In fiecare luna, la consumul de apa declarat mi se adauga de catre cei de la asociatia de proprietari cel putin 5 metri cubi de apa rece.
A venit pana acum de 4 ori presedinta de asociatie sa verifice contorul apometrelor si am deschis de fiecare data, insa ceilalti proprietari nu au dorit sa deschida. Cei de la asociatie sustin ca ies lunar pierderi de cel putin 30mc apa rece doar in aceasta scara de bloc (actual exista doar 7 apartamente locuite din 10 apartamente) si acest lucru se intampla de mai mult de 5 luni. Cu toate astea, nu s-a descoperit unde apar aceste pierderi si astfel incarca, consumul tuturor. Pana acum ne incarcau doar pentru energia consumata pentru iluminatul pe scara si apar mereu pierderi, incat tind sa cred ca nimeni nu doreste sa se se remedieze problemele.
(Presedinta de asociatie locuieste in aceasta scara si detine inca un apartament nelocuit in aceasta scara de bloc)

Va rog mult sa ma indrumati, pentru ca nu stiu ce as putea face in aceasta situatie.

- As putea face o reclamatie acuzand presedintele asociatiei de incompetenta?
(Pentru ca, din ce am observat, pe ei nu-i intereseaza unde se pierd acesti metri cubi de apa, vor doar sa-si acopere pierderile in detrimentul tuturor)

- In subordinea cui se afla presedintele de asociatie si unde m-as putea adresa pentru a face verificari oficiale pentru remedierea cat mai rapida a aceastei situatii neplacute?

Va multumesc mult pentru timpul acordat acestor randuri si pentru orice sugestie.
Cu respect,
Adrian
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
adrian_adri, utilizator
Cel mai recent răspuns: rmf , utilizator 19:45, 3 Aprilie 2015
@w_v_w_v
de 3 luni am pierderi.

In trecut nu ati inregistrat diferente consum utilitati ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
adrian_adri,

Este bine ca ai cerut ajutorul nostru.
Intr-un bloc atat de mic, nu pot sa-mi imaginez ca sunt pierderi atat de mari, dar noi trebuie sa te credem, pentru ca asa este normal, da?
Daca presedintele mai are un apartament, dar este nelocuit, totusi acesta trebuie verificat si nu cred ca este vreo problema. La fel si celelalte apartamente nelocuite - in masura in care se poate, adica daca aveti acces.
Eu nu prea inteleg ce vreti sa spuneti cu: insa ceilalti proprietari nu au dorit sa deschida.
Pai dumneata de ce ai dorit
sa deschizi? Adica este la latitudinea fiecaruia daca vrea sa deschida sau nu vrea - sau cum? Aveti vreo reglementare sau face fiecare cum vrea sau doreste?
Sigur, daca in scara ar fi doar un singur apartament locuit, tot ar apare diferente din motive pe care noi le-am discutat si rasdiscutat aici pe forum.
Iata mai jos un linc in care se explica cam de unde apar aceste diferente:
www.avocatnet.ro/download.ph... ;
Apoi, la nivelul as. prop. trebuie sa aveti aprobat un regulament privind gestionarea apei (apelor - daca aveti si apa calda).
In partea dreapta, la Documente utile, filtrati pe sectiunea As. proprietari si cautati un astfel de regulament - asa ca idee, pentru ca puteti sa-l adaptati conform nevoilor si hotararii proprietarilor din condominiul vostru.
Eu cred ca si in celelalte apartamente este consum de apa. Ale cui sunt acele apartamente si cine le gestioneaza? Locuite sau nu, acestora trebuie sa le fie repartizate costuri pe cota-parte indiviza de proprietate, dar nu trebuie sa le fie repartizate costuri cu apa, energia electrica si eventual gazele, daca sunteti la comun cu gazele.

Succes!
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
Adam Grecu, utilizator
@ Adam Grecu
Va multumesc mult pentru raspunsurile dvs.

Am incercat sa ofer cat mai multe informatii pentru ca dvs. sa intelegeti cat mai bine situatia. Nu as fi oferit informatii exagerate, nici nu as fi cerut ajutorul daca nu m-as fi confruntat cu toate aceste neplaceri.
De fiecare data cand s-a facut verificarea au venit doar presedintele asociatiei si administratorul, iar eu am deschis pentru ca asa am considerat ca este normal si mai ales pentru ca nu am nimic de ascuns in acest sens, dorind sa se verifice conformitatea celor declarate cu realitatea.

Se pare ca este la latitudinea fiecaruia daca se supune sau nu unor verificari efectuate de presedintele asociatiei, din moment ce 4 proprietari nu au dorit sa fie verificati si aceaste pierderi apar in continuare fara sa existe repercursiuni, altele in afara decat suportarea acelor pierderi de catre toti locatarii.
Apa calda este oprita in tot blocul, din cauza anumitor locatari care nu isi achita cheltuielile si astfel sufera toti locatarii, chiar daca sunt cu plata la zi.

Daca la mine a reiesit totul bine in urma verificarilor si contorul apometrelor arata consum de 6 metri, eu trebuie sa platesc in continuare 6 + 5(pentru a acoperi pierderile lunare de cel putin 30mc pe scara). Eu trebuie sa platesc pierderi aproape la fel de mari ca si consumul real. Aici este nemultumirea mea si in acelasi timp doresc solutionarea acestei probleme oferind persoanelor abilitate accesul pentru verificarea conformitatii tehnice cat si declararea reala a consumului de apa lunar.
S-au facut verificari inclusiv la subsolul scarii si nu exista pierderi acolo.

(-) As dori sa stiu daca presedintele de asociatie are sau nu obligatia de a verifica daca apometrele tuturor locatarilor sunt instalate corect dpdv tehnic si cu respectarea standardelor metrologice?!

Pentru ca daca are aceasta obligatie si in acelasi timp autoritate si nu si-a indeplinit aceasta functie in tot acest timp, tind sa cred ca incearca sa musamalizeze aceste pierderi si sa acopere pe cineva, din moment ce nu a incadrat la pausal acei locatari care au refuzat verificari in imobilele dansilor.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
adrian_adri, utilizator
Daca aveti presedinte inseamna ca aveti si un comitet executiv. Sugerati presedintelui sa discute in prima sedinta de comitet si sa adopte un regulament de gestionare a consumului de apa.
Daca, de exemplu, adopatati regulamentul de gestionare a apei ce-l gasiti in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile", pe scurt o sa aveti urmatoarea situatie:
- consum rezultat din apometrele individuale citite 6 m.c. pentru dumneavoastra sau 4-7-10 m.c. consum real citi pentru ceilalti
- apoi cate 7 m.c. de persoana pentru apartamentele care nu permit citirea apometrelor
- apoi daca nu se acopera factura creste consumul sau pretul cu 10% atat pentru cei care au dat consumul cat si pentru cei care sunt trecuti cu 7 m.c./persoana
- daca nu se acopera factura nici acum, diferenta se repartizeaza tuturor apartamentelor locuite sau nelocuite in functie de suorafata utila ca o pierdere din avarii

In acest fel cei 30 m.c. de care spunet acum pot fi repartizati pe toti proprietarii iar cei corecti cu citirea indexului vor suporta mult mai putin. Ca exemplu dumneavoastra ati putea suporta doar 6,6 m.c in loc de 6+5 = 11 m.c.

Discutati cu presedintele, implicati-va si ajutati la gestionarea asociatiei. Nimeni nu s-a nascut invatat si poate ca presedintele dumneavoastra are bune iuntentii dar nu stie cum sa gestioneze o asemenea situatie.
Va multumesc mult pentru ajutor!

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Asociatia imi trece consum mai mare de apa florenta_22 florenta_22 La noi la asociatie apometrele sunt citite de incasator (casierul), dar niciodata nu stim cand vine sa le citeasca, nu pune afis, vine cand vrea, dupa-amiaza ... (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)