avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de proprietate

Buna ziua,
vecinul meu are 6 copii si foarte mult teren agricol in proprietate. Din cei 6 copii, baiatul cel mic a ramas acasa pentru ași ingriji parintii. În anul 1996, din proprietatea batranului, baiatul a declarat la primarie un teren de 30 de arii pe care si-a construit o casa unde a locuit cu sotia si copilul. Batranul a fost de acord ca acel teren să fie trecut in registrul agricol la pozitia baiatului. În anul 2005 s- a intamplat nenorocirea: baiatul batranului a decedat. Acum batranul vrea ca la pozitia din registrul agricol al baiatului, unde acum a ramas inregistrata nora si minorul, să fie trecute doar 20 de arii nu 30 de arii cum era inainte. Ce se poate face in acest caz? Acest teren de 30 de arii apare in registrul agricol la doua pozitii: si la batran si la nora. Inca ceva, nu stiu cat este de relevant: nora are curator, minorul are tutore. Va rog un sfat pentru ca primaria a zis ca nu stie ce sa faca si tare as vrea sa-l ajut pe vecin dar sa fie corect si fata de nora acestuia si minor.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 07:41, 3 Aprilie 2015
URIAS a scris:

În anul 1996, din proprietatea batranului, baiatul a declarat la primarie un teren de 30 de arii pe care si-a construit o casa unde a locuit cu sotia si copilul.

In ce baza a declarat in 1996 la primarie terenul de 30 arii? I-a fost trecut in proprietate sau cum, caci daca il are in proprietate, drept de mostenire are doar sotia si copilul, nu si batranul. Cine a platit impozitul in toti acesti ani si pe ce nume? Conteaza sa vedem daca poate invoca uzucapiunea sau daca are terenul in proprietate.
Terenul a fost trecut in baza declaratiei pe proprie raspundere, conform normelor de completare a registrului agricol. Impozitul a fost platit de baiat. Proprietar pe teren e batranul.
Baiatul, iar ulterior nora si minorul, au doar folosinta.
Aici e dilema: batranul e proprietar iar baiatul a declarat conform normelor de completare a registrului agricol. Primaria nu stie ce sa facă pentru ca, batranul este de acord sa ramana la pozitia nurorii doar 20 de arii, dar cum poate renunta nora la 10 arii, in conditiile in care ea are curator?
Daca nora prin curator doreste sa renunte le cei 10 arii asta se poate face cu acordul instantei de tutela la propunerea curatorului, in plus trebuie si acordul tutorelui minorului (probabil este si in interesul norei sa renunte la pamant), asta daca cei care utilizeaza terenul (nora si copilul prin curator si tutore) sunt de acord, iar daca nu sunt de acord batranul va trebui sa isi revendice terenul printr-o actiune in instanta si sa obtina o hotarare judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de proprietate URIAS URIAS Buna ziua, vecinul meu are 6 copii si foarte mult teren agricol in proprietate. Din cei 6 copii, baiatul cel mic a ramas acasa pentru ași ingriji parintii. ... (vezi toată discuția)
Drepturile la divort andrey-mihaiescu andrey-mihaiescu Buna ziua! Am in familie urmatoarea situatie: propietarul unei locuinte are un baiat adoptat (nu are copii naturali) acesta la randul lui este casatorit si ... (vezi toată discuția)
Succesiune meryemmmm meryemmmm v-as ruga sa ma lamuriti in urmatoarea situatie referitoare la o succesiune: ce urmeaza a fi facuta zilele acestea; familia batranului decedat este compusa ... (vezi toată discuția)